Kelemen Hunor: Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi VIDEO

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că nu este de acord să vină oameni din Ungaria și să protesteze în țara noastră.

11 mart. 2014, 14:42
Kelemen Hunor: Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi VIDEO

„Cei care au venit și au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei. Nu noi am organizat, nu noi i-am invitat, deci când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde, eu cred că fiecare om cu valori și cu principii democratice trebuie să se delimiteze. Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care n-ar nicio legătură cu relațiile româno-maghiare, s-a întâmplat acum 160 de ani și este o comemorare. Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi, nici la Târgu Mureș, nici în alte localități”, a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Mii de persoane au cerut la Budapesta autonomie pentru Ţinutul Secuiesc

Prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, a declarat marți presei că cei care au provocat forțele de ordine la Târgu Mureș luni seară, în timpul marșului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizația 64 de Comitate), și nu Jobbik sau Garda Maghiară.

„Cei care au provocat forțele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbikul și Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalități pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik și de Gardă nu știu nici măcar însemnele, nu știu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenți au fost de la HVIM (Organizația 64 de Comitate). Dar nu cei din Târgu Mureș au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureș au provocat organele de ordine — nu doar ale autorităților, ci și ale organizatorilor—, ci au fost de prin Harghita și Covasna. Aceștia au fost cei mai vehemenți, aceștia au venit și s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureș. De aceea spun că nouă nu ne trebuie în oraș venituri să strice liniștea și să conturbe populația de la Târgu Mureș, seara, când oamenii vin de la serviciu, să îi asculte pe ei când urlă ca disperații’, a afirmat prefectul de Mureș.

Laszlo Tokes şi Csaba Sogor cer în Parlamentul European susţinere pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Corneliu Grosu a accentuat faptul că pe viitor aceste marșuri nu trebuie să mai aibă loc și trebuie stabilite condițiile exacte pentru orice manifestare istorică.

„Plimbări prin oraș cu steaguri și cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureș nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autoritățile de data aceasta — pe un fundament legal care nu există acum și care trebuie creat — trebuie să interzică astfel de manifestări”, a susținut Grosu.

Prefectul de Mureș a arătat că la marșul neautorizat au participat circa 2.000 — 2.400 de persoane din afara județului, restul din județ și din Târgu Mureș, fapt ce a însemnat „un interes scăzut față de așteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de oameni”.