Kelemen Hunor face anunţul momentului în Justiţie: „Renate Weber rămâne Avocatul Poporului”

Renate Weber nu va fi schimbată din funcţia de Avocat al Poporului, cel puţin până în sesiunea parlamentară de toamnă, a declarat luni preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

14 iun. 2021, 20:43
Kelemen Hunor face anunţul momentului în Justiţie: „Renate Weber rămâne Avocatul Poporului”

Comisiile juridice ale Parlamentului au decis să propună plenului reunit revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, dar Kelemen Hunor spune că nici nu se pune problema ca aceasta să survină până la toamnă.

”Vom vedea ce se va decide cu Avocatul Poporului, abia în septembrie vom vedea. Suntem departe de a veni cu nume, cu prenume. Vedem ce se va întâmpla. Domnul Fabian e o variantă, dar nu am discutat.”, a spus preşedintele UDMR, conform Stiripesurse.

PNL a depus în 22 iunie 2020 la conducerile celor două Camere ale Parlamentului, o solicitare de sesizare pentru convocarea Comisiilor juridice în vederea revocării lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, considerând că aceasta, prin acţiunile sale, şi-a depăşit competenţele legale.

Renate Weber poate fi revocată din funcţie doar cu votul camerelor reunite ale Parlamentului

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: „Domnul Ghinea este prototipul useristului care ştie doar să dărâme, nu să construiască. Domnule Ghinea, păşiţi în viaţa reală”