Kelemen Hunor îl contrazice pe Florin Cîţu: „Nu există un acord pentru înghețarea pensiilor. Punct”

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, luni, că nu există un acord în privința înghețării punctului de pensie de către Guvern, afirmație prin care îl contrazice pe prim-ministrul Florin Cîțu. Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că va exista o creștere a pensiilor împărțită pe patru ani de zile.

01 feb. 2021, 16:29
Kelemen Hunor îl contrazice pe Florin Cîţu: „Nu există un acord pentru înghețarea pensiilor. Punct”

Întrebat dacă susține înghețarea pensiilor în 2021 și dacă s-a discutat în coaliția de guvernare acest subiect, liderul UDMR Kelemen Hunor a răspuns: „Nu s-a discutat niciun moment așa ceva. Va exista așa cum este în programul de guvernare o creștere împărțită pe patru ani de zile. De înghețare nu am vorbit niciun moment. Nu există niciun acord pe înghețarea pensiilor. În programul de guvernare și în discuțiile de dinainte de a forma Guvernul, noi am luat un angajament că pensiile vor crește 4 ani de zile, în acel procent de 40 și ceva la sută, cum este în lege, nu într-un an, doi”.

„Nu am discutat și nu există un acord pentru înghețarea pensiilor. Punct.”, a completat Kelemen Hunor.

În schimb, Kelemen Hunor susține eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Florin Cîțu a fost întrebat luni despre posibilitatea înghețării pensiilor. Premierul a sugerat că nu va mai exista o creștere a punctului de pensie anul acesta.

„Pensiile vor fi mai mari ca anul trecut, deci anul acesta punctul de pensie este mai mare ca anul trecut. Pensiile au crescut 14%. Asta înseamnă că anul acesta, deja începem anul cu cheltuieli mai mari cu pensiile de aproape 9 miliarde de lei de la începutul anului, aproape 1% PIB, trebuie să găsim acești bani”, a răspuns premierul, la finalul ședinței PNL.

Potrivit unor surse liberale citate de hotnews.ro, premierul Florin Cîțu i-a informat pe liberalii prezenţi la ședința Biroului Executiv al PNL că nu ia în calcul să majoreze pensiile în 2021, contrar solicitării partenerilor de Coaliție, și că intenționează să taie sporurile bugetarilor.

Citeşte şi: EXCLUSIV Raluca Turcan face anunţul momentului despre creşterea pensiilor în 2021. „Să scoatem subiectul pensiilor din această sferă de spaimă, teroare şi ameninţare”

Întrebată dacă sunt bani la buget pentru ca pensiile să fie indexate în funcţie de rata inflaţiei, Raluca Turcan a aruncat vina pe Guvernul PSD, despre care susţine că nu a parcurs această etapă.

„Noi acum facem treaba pe care trebuiau să o facă alţii în anul 2019, în condiţiile în care s-a vorbit despre creşterea pensiilor. Cum intenţionau unii să crească pensiile cu 40% dacă n-au parcurs această etapă pe care noi am demarat-o începând de ieri.

Lucrul ăsta demonstrează clar, dacă vreţi, minciuna în care ne-am aflat din 2019 până acum în privinţa majorării reale a tuturor pensiilor din România”, a spus ministrul Muncii.

 

Raluca Turcan face anunţul momentului despre creşterea pensiilor în 2021. „Unii oameni au ajuns să creadă că unele promisiuni făcute de către PSD”

Raluca Turcan a precizat că va anunţa public cu cât vor creşte pensiile în 2021, după ce va fi elaborat bugetul de stat.

„Acest anunţ îl vom face şi când primim bugetul intenţionez să fac o prezentare extraordinar de clară, pe înţelesul tuturor, astfel încât să scoatem subiectul pensiilor din această sferă de spaimă, teroare şi ameninţare cum a fost privit în ultimii ani, mai ales în momentele electorale

S-a vorbit atât de mult despre majorări de pensii. Unii oameni au ajuns să creadă că unele promisiuni făcute de către PSD, de majorări spectaculoase, chiar pot fi suportate de către bugetul de stat încât după aceea, în condiţiile în care pensiile au crescut cu 14%, tot au ajuns să creadă că se putea face mai mult.

Îmi aduc aminte anul trecut, când am realizat majorarea de 14% a pensiilor, cu toate că era cel mai mare efort pe care-l făcea o ţară în plină criză economică şi sanitară, doar Germania a mai crescut pensiile cu 3,3%, nemulţumirea tot a existat”, a afirmat Turcan.

Raluca Turcan explică cum se va face recalcularea pensiilor şi cât va dura

„Facem evaluarea acestor dosare – 5 milioane. În toate casele judeţene de pensii, se strâng pe anumiţi indicatori datele din dosarele de pensii, astfel încât în momentul în care noi finalizăm formula legislativă de recalculare a pensiilor, într-un sistem electronic datele să fie operate foarte repede şi pensiile să se recalculeze într- o perioadă foarte scurtă.

Avem două direcţii – una tehnică, de evaluare a acestor dosare, şi una legislativă în care un grup de lucru pe care l-am constituit în prima zi a mandatului să pregătească o formulă legală sustenabilă, discutată cu toată lumea”, a spus ministrul Muncii, la România TV.

Turcan a amintit că „în România a mai fost făcută o recalculare a pensiilor între 2005 şi 2008”.

„Atunci, în trei ani de zile, au fost recalculate un milion de pensii. Noi ne propunem să evaluăm şi să recalculăm cinci milioane de pensii, sperăm noi, într-un an jumătate.

În acest an jumătate, punem bazele a modului în care vor arăta pensiilor pentru mulţi ani înainte, pentru milioane de oameni”, a menţionat ministrul Muncii.

Întrebată dacă pensiile vor putea fi crescute până la recalcularea completă, Turcan a explicat că „în funcţie de buget, vom decide cu cât vor creşte pensiile, aşa cum s-a întâmplat cu indexarea anul trecut”.

„Legea permite indexarea punctului de pensii. Nu pot să spun în acest moment procentul cu care vor fi indexate pensiile întrucât suntem în etapa de elaborare a bugetului”, a menţionat ministrul Muncii.