Kelemen Hunor: Maghiarii NU se simt EGALI cu românii, sunt eliminaţi din Constituţie

Publicat: Miercuri, 06 Februarie 2013 12:31 // Actualizat: Miercuri, 06 Februarie 2013 12:37 // Sursa: RTV.net

Sintagma de stat naţional trebuie eliminată din Constituţie, declară într-un interviu la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune că din cauza acestei formule prezente în articolul 1 din legea fundamentală, maghiarii din ţară nu se simt egali cu românii, fiind "eliminaţi din Constituţie şi din stat, în principiu".

Kelemen Hunor nu se aşteaptă să ajungă la un compromis cu Puterea actuală privind eliminarea sintagmei de "stat naţional" din Constituţie:

"Nu, eu sunt convins că nu, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pui în discuţie anumite chestiuni, subiecte, care din punctul nostru de vedere, trebuie discutate la nivelul societăţii. Aici vorbim doar de sintagma de "stat naţional". Niciodată nu am pus în discuţie şi nu punem în discuţie celelalte definiţii, "stat unitar şi indivizibil". Sunt convins că în acest moment, societatea românească şi clasa politică nu este pregătită pentru o astfel de schimbare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să aduci argumente, nu trebuie să explici de ce a trecut vremea statelor naţionale şi de ce minorităţile naţionale nu se simt cetăţeni de acelaşi rang cu românii, când din definiţie deja sunt eliminaţi din Constituţie şi din stat, în principiu, sigur, nu vorbim de altă eliminare, dar nu sunt trataţi ca cetăţeni cu acelaşi rang ca ceilalţi".

Întrebat dacă minoritatea maghiară din România se simte discriminată de sintagma de "stat naţional", preşedintele UDMR a răspuns: "Dacă staţi de vorbă şi faceţi un sondaj, dacă vă plimbaţi un pic prin zonele unde trăiesc maghiarii, veţi vedea care este abordarea lor. Da, aşa este! În acelaşi timp sunt convins că românii nu vor fi mai puţin fericiţi sau nu vor avea mai puţine şanse în viaţă, dacă noi discutăm aceste aspecte şi eventual, într-o perspectivă nu prea lungă, chiar ne gândim la o reformă în această privinţă".

"Dacă nu se ajunge la o amendare a acestui articol, se pot găsi în alte articole formulări prin care într-un fel comunităţile minorităţilor naţionale, minorităţile etnice, cetăţenii de orice altă etnie vor fi recunoscuţi de statul român şi vor fi susţinuţi şi drepturile lor vor fi apărate. Deci de data asta, eu cred că există foarte multe posibilităţi de a discuta şi de a căuta şi alte texte în Constituţie. În acest moment e prematur să spunem că vom vota, nu vom vota, ce vom face la referendum în cazul Constituţiei. Eu cred că dacă câteva aspecte importante vor fi modificate şi clarificate, atunci datoria noastră este să mergem mai departe chiar cu referendum şi cu amendarea Constituţiei, dar nu trebuie să punem căruţa înaintea cailor", afirmă liderul formaţiunii maghiare.

În opinia sa, "dacă nu se ajunge până în octombrie la un referendum, atunci amendarea Constituţiei este compromisă. Nu se va face în 2014, fiind an electoral, 2015 e an pre-electoral. Ori facem în acest an, dacă suntem convinşi că trebuie amendată Constituţia ori nu se va face. Acest lucru trebuie să fie clar pentru fiecare. Dacă noi spunem că nu e timp, nu e timp, permanent este o scuză foarte ieftină să dăm vina pe timp".

Kelemen Hunor mai spune că "trebuie să păstrăm bicameralismul, dar în aşa fel încât atribuţiile, în afară de votarea bugetului şi votarea sau demiterea Guvernului, să nu mai intre în competenţa ambelor Camere, deci competenţele trebuie clar separate".

În ceea ce priveşte Preşedinţia, liderul UDMR se declară "adeptul alegerilor directe pentru preşedinte, dar cu atribuţii foarte bine definite şi limitate, cum este în Austria, Finlanda, în foarte multe state ale UE".

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 feb 19:06
Răspunde | Votează email 2 email
Flor Pompon
Stie el ce zice, nu sunt egali cu românii. Au mai multe drepturi.
06 feb 15:51
Răspunde | Votează email 1 email
roman
Afara cu bosgorii din tara! Afara cu bosgorii din tara! Afara cu bosgorii din tara! Afara cu bosgorii din tara! Afara cu bosgorii din tara! Afara cu bosgorii din tara!
06 feb 15:43
...în cadrul USL şi apoi depusă la Parlament, pentru a fi adoptată. Realitatea.net: Kelemen Hunor: Maghiarii NU se simt EGALI cu românii, sunt eliminaţi din Constituţie Sintagma de stat naţional trebuie eliminată din...
06 feb 14:06
Răspunde | Votează email -3 email
Oz
Ca vorbiti taranilor? Ia uitati-va de cand exista Romania ca stat? De o suta si ceva de ani. Ungaria exista de aproape 1200 de ani. Care e cea mai detestata natiune de catre cei din vestul Europei? Cred ca stiti, nu trebuie sa va spun eu. Asa ca cicul mic.
06 feb 16:57
Votează email 1 email
ALA
Mai cretinule , tara asta in care locuiesti in chirie , exista dinainte de a se aduna bozgorii in Campia Panoniei !!! Mai studiaza istoria , ori mars in campurile panonice !!!
06 feb 13:02
Răspunde | Votează email 2 email
A tilla
Dragiunguri:
Sunteti liberi sa parasiti acest STAT NATIONAL, sa va duceti unde vreti si sa va pune-ti la porti ce steag vreti voi. Noi suntem STAPANI aici, si fie ca va conine fie ca nu va convine jucati cum va cantam noi.
Daca nu PLECATI, si sa vedeti ce dor o sa ne fie de voi...
06 feb 13:01
Răspunde | Votează email 0 email
catalin
Va rugamam stimati maghiari, vindeti-va proprietatile si mergeti in tara voastra mama. Nu aveti ce sa cautati aici decat daca va considerati romani. Daca sunteti maghiari, si va considerati cumva expati, lasati-ma sa va reamintesc ca nu este casa voastra atunci si autonomie nu aveti de ce sa aveti. Este teritoriu romanesc 100% si nu are cum fi condus altfel decat dupa legile si constitutia romaniei. Tupeu....
06 feb 12:56
Răspunde | Votează email 0 email
Andrei Dascalu
ungurii nu au de ce sa se simta "egali" cu romanii pe taram romanesc. Sa se naibii in tara lor, nu sa ceara drepturi in romania.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H