Kelemen Hunor: Nu aş susţine în acest moment o stare de urgenţă generală; nu putem închide ţara

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Miercurea Ciuc, că trebuie să ne adaptăm la situaţia generată de pandemia de COVID-19 şi consideră că nu este nevoie de o nouă stare de urgenţă.
Filip Stan
24 sept. 2020, 13:47
Kelemen Hunor: Nu aş susţine în acest moment o stare de urgenţă generală; nu putem închide ţara

„Trebuie să ne adaptăm la situaţia momentului. Eu sper că nu se va întâmpla aşa ceva (instituirea stării de urgenţă n.r.), eu spun că nu e nevoie de aşa ceva. Vor fi şcoli închise, vor fi instituţii închise, pentru perioade scurte. (…) Şi acum sunt, acolo unde există un focar, acolo unde există îmbolnăviri, dar cu responsabilitate putem trece prin aceste momente şi nu trebuie nicio închidere şi nicio stare de urgenţă, alertă şi mai ales o închidere a ţării la nivel general. Dar, vor fi câteva momente mai grele, acest lucru nu putem spune noi unde se va întâmpla. Dar eu nu aş susţine în acest moment o stare de urgenţă generală. Nu poţi să opreşti economia, nu poţi să opreşti viaţa socială şi nu poţi să opreşti toate instituţiile”, a precizat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor: În secţia de votare nu există un risc mai mare decât când cumperi pâine

El a explicat că la început situaţia era diferită, nu existau suficiente informaţii şi nici nu se ştia cum va evolua pandemia, dar România se află de aproape două luni pe un platou de circa 1.200-1.300 de îmbolnăviri zilnic, ceea ce este controlabil.

În opinia sa, la nivelul autorităţilor centrale este nevoie de mai multă coerenţă.

„Dar, depinde şi de Guvern, depinde şi de autorităţile centrale, fiindcă oamenii sunt responsabili, cetăţenii fac efort, marea majoritate a lor, instituţiile locale fac eforturi uriaşe. Din când în când mai vedem bâlbâială la nivelul Guvernului şi vedem nehotărâre. Poate acolo, la nivelul autorităţilor centrale ar fi nevoie de o coerenţă mai mare. Eu văd, că şi fiica mea merge la şcoală, cât de mult efort depun profesorii şi şcolile, ca să fie totul în regulă şi jos pălăria în faţa lor. Părinţii, la fel. Deci, din acest punct de vedere, jumătate de an a însemnat şi o experienţă extrem de utilă pentru fiecare om. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus, dar nu putem închide ţara, nu putem închide economia şi mai ales viaţa socială, nu putem reduce doar la online”, a conchis Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Nu există riscul de a te îmbolnăvi în ziua alegerilor, dacă respecţi regulile

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a încurajat oamenii să meargă la vot, pe 27 septembrie, susţinând că nu există riscul de îmbolnăvire în ziua alegerilor, dacă sunt respectate regulile sanitare.

„Am văzut că în acele ţări unde din februarie până astăzi au fost alegeri a existat un absenteism un pic mai accentuat decât în alte perioade, dar era la începutul pandemiei. Noi spunem în felul următor: mergeţi la vot! Pentru sănătatea voastră nu există un risc mai mare decât în momentul în care te duci să cumperi o pâine sau lapte sau bei o bere cu prietenii, pe terasă. Câteva minute în secţia de votare nu te îmbolnăvesc, dacă respecţi regulile sanitare propuse, recomandate, impuse de specialişti, nu de oameni politici, de specialişti. Şi, de aceea, nu există riscul de a te îmbolnăvi în ziua alegerilor, dacă respecţi regulile”, a declarat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc.

El a punctat faptul că participarea la vot este importantă, întrucât este nevoie ca autorităţile locale să aibă legitimitate.

„E nevoie să avem legitimitate la nivelul autorităţilor locale, legitimitatea se asigură prin prezenţă la vot. Fiindcă, la nivelul autorităţilor locale se decid lucruri extrem de importante pentru fiecare om, pentru fiecare familie. Sunt anumite chestiuni pe care noi nu le putem schimba. Nu putem opri această pandemie, nu putem decapita virusul, nu putem spune nici măcar când va fi un vaccin, dar sunt anumite lucruri care depind de noi. Depinde de noi cine va conduce localitatea, cine va conduce judeţul şi să mergem cu mare responsabilitate şi cu mult curaj să votăm pe 27 septembrie. (…) Vreau să încurajez pe fiecare om, pe fiecare cetăţean din judeţ şi din ţară să meargă la vot. Respectând regulile, nu vor exista riscuri pentru niciun om”, a arătat preşedintele Uniunii.

Acesta a ţinut să adauge că este important ca ţara să funcţioneze şi nu se poate renunţa la alegeri.

„Condiţiile sunt speciale, condiţiile sunt binecunoscute şi este important să funcţioneze ţara. Nu putem să oprim ţara, nu putem să renunţăm la democraţie, nu putem renunţa la alegeri. Nu va renunţa nicio ţară din lume la alegeri din cauza pandemiei. Dar, fiecare ţară, aşa face şi România, încearcă să reducă riscurile, în campanie şi mai ales în momentul votării”, a mai spus Kelemen Hunor.

La conferinţa de presă de la Miercurea Ciuc, organizată la finalul campaniei electorale, au mai participat candidatul UDMR la primăria municipiului, Korodi Attila şi candidatul Uniunii la preşedinţia Consiliului Judeţean, Borboly Csaba.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Mario Fresh, refuzat de o celebră artistă. I-a făcut avansuri degeaba
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă