Kelemen Hunor: Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, este inacceptabil. Ce spune de scandalul RCA şi rotativă

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se pensionează la 50 de ani nu ar trebui să se reangajeze, mai ales la stat.

21 mart. 2023, 23:16
Kelemen Hunor: Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, este inacceptabil. Ce spune de scandalul RCA şi rotativă

Kelemen Hunor a precizat, marţi seară, la TVR Info, că statul trebuie să decidă ”dacă se dă ceva în plus” dincolo de principiul contributivităţii la pensie.

”Am susţinut şi voi susţine câteva principii importante în ceea ce priveşte pensiile de serviciu. În primul rând, statul român trebuie să decidă, dacă, pentru cei care se află în serviciul public şi au nişte  interdicţii, nişte incompatibilităţi, dure, pentru alţii mai puţin dure, dincolo de principiul contributivităţii se dă ceva în plus sau nu se dă. Asta este prima întrebare. Pentru marea majoritate a celor care intră în această definiţie, s-a hotărât, se dă ceva în plus. Principiul contributivităţii nu trebuie schimbat în niciun fel, dar să vedem cât se dă. Unde sunt interdicţii şi incompatibilităţi dure? La magistraţi în primul rând, apoi la militari, apoi la politicieni. Sunt câteva categorii despre care se discută permanent. Trebuie văzut pentru anii petrecuţi în serviciul public ce se dă în plus, dacă asta este decizia statului. Şi eu susţin că da, pentru cei care stau în serviciul public”, a declarat Kelemen Hunor.

Cum se va face rocada între PSD și PNL la guvernare. Explicația șefului UDMR Kelemen Honor
Liderul UDMR s-a referit şi la cei care ies la pensie la 50 de ani. ”După aceea, un alt principiu, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. Este inacceptabil. Nu se poate să aduni tu în ultima perioadă de activitate toate sporurile, toate plusurile care pot fi adunate legal şi apoi calculezi un salariu de unde pleci şi vei avea o pensie mai mare decât salariul net obişnuit. Nu se poate accepta aşa ceva, indiferent cine şi cum se supără.  După care nu se poate accepta să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti toată pensia, după care te angajezi undeva, unii înapoi chiar la stat. Mai ales la magistraţi. Dacă societatea are nevoie de tine că ai experienţa  solidă profesională, ştiinţifică şi experienţă de viaţă, iarla 50-52 de ani ieşi la pensie. Poţi să ieşi la pensie mai devreme, dar nu primeşti pensia de serviciu până nu îndeplineşti vârsta de pensionare. Chiar trebuie să vedem cum se depopulează Parchetul General şi toate  structurile justiţiei, fiindcă oamenii, mare majoritate, pleacă”, a subliniat Kelemen Hunor. Preşedintele UDMR a mai spus că România nu se află în situaţia de a pierde banii din PNRR.

”Cred că ne încadrăm în termen. Dacă legea va fi atacată la Curtea Constituională, nu cred că se va sta mult pe această lege (…) Nu suntem în situaţia de a pierde bani pe proiectele asumate în PNRR şi neduse la bun sfârşit”, a mai adăugat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, întrebat despre scandalul poliţelor RCA: Amenzile nu ajută, trebuie să ridici mai repede licenţa

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că îngheţarea poliţelor de asigurare RCA la nivelul celor din martie 2022 este o soluţie temporară şi că amenzile date unor firme de asigurări nu ajută, ci trebuie ridicate mai repede licenţele. În ceea ce priveşte înfiinţarea unei companii de stat, Kelemen Hunor a precizat că nu ar trebui să intre pe piaţă momentan.

Întrebat la TVR Info, marţi seară, dacă îngheţarea poliţelor RCA la nivelul lunii martie 2022 este o soluţie, Kelemen Hunor a precizat că aceasta este o variantă temporară.

”Temporar este o variantă, pentru 6 luni de zile. Nu ştiu dacă trebuie la nivelul lui martie 2022. Trebuie o nuanţă, oricum, fiindcă merge pe categorii şi pe  firmă şi trebuie să spui, dacă  în 2022, în martie era mai mare  decât acum, atunci mergi pe preţul actual. Ce se întâmplă pe această piaţă? Sigur putem discuta dacă ASF ştia sau nu ştia, dacă a făcut ce trebuie să facă”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că amenzile nu ajută şi că în astfel de cazuri trebuie retrasă licenţa mai repede.

”Amenzile nu te ajută. Am văzut că şi ASF a dat amenzi de 16 milioane. Aici trebuie să ridici mai repede licenţa, trebuie să schimbi mai repede conducerea, trebuie să retragi mai repede dreptul de vot, fiindcă aici este o piaţă extrem de bine reglementată şi o piaţă reglementată la nivelul  UE. Nici Protecţia Consumatorului nu ştiu unde a fost”, a subliniat Kelemen Hunor.

 

Kelemen Hunor a explicat cum a fost creat ASF. ”ASF a fost creat în 2012, după modelul britanic. Britanicii după ce şi-au dat seama că nu au reuşit prin ASF-ul lor să spună ce se va întâmpla pe piaţă, au desfiinţat-o, după ce o bancă importantă a intrat acolo în faliment. Nu se pune problema la noi să desfiinţăm ASF, dar trebuie revăzute atribuţiile ASF. Aici s-a văzut că businessul de la Euroins nu era unul corect. Dacă mergi pe asigurare auto 80 la sută, dai faliment. Mai ales dacă mergi cu un preţ de dumping. Dacă nu ai asigurări de sănătate, imobiliare, atunci ai o problemă”, a spus liderul UDMR.

Comisia Europeană cere restricţii masive la pensiile speciale şi avertizează Guvernul Ciucă în legătură cu banii din PNRR
Întrebat dacă va fi modificată legislaţia privind ASF, Kelemen Hunor este de părere că procedurile trebuie modificate. ”Procedurile trebuie un pic revizuite şi trebuie văzut să nu ajungi în această situaţie de a bulversa piaţa. Acum Fondul de Garantare va plăti, dar va plăti încet. Sigur că Fondul de Garantare, după City, s-a golit. Nu se pune problema să luăm de la bugetul de stat, dar se poate garanta un împrumut bancare, ceea ce intră pe deficit. Sunt  sceptic că trebuie să acceptăm pentru unii care nu au fost corecţi cu cetăţenii. Poate că ar trebui să meargă pe o variantă mai bine controlată, dar o limitare a preţurilor trebuie să facem, se pregăteşte aşa ceva.  Nu se va pune doar un plafon, va mai reglementa câteva aspecte care au adus cheltuieli în plus pentru firme”, a explicat Kelemen Hunor.

Întrebat, de asemenea, dacă este loc pe piaţă pentru o companie de stat în domeniul poliţelor de asigurare, liderul UDMR este de părere că nu este momentul pentru aceasta.

”Nu cred că trebuie să intre pe piaţă. Ar fi loc  pentru o companie de stat, Eximbank dacă nu mă înşel are o divizie mai mică, dar nu să acoperi toată piaţa”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor crede că rotativa poate avea loc ”într-o săptămână maxim”, protocolul fiind semnat între PNL şi PSD

Preşedintele PNL, Kelemen Hunor, a explicat că protocolul privind rotativa guvernamentală este semnat între PNL şi PSD şi prevede schimbarea premierului şi a unor portofolii. Liderul UDMR este de părere că, dacă acest protocol se respectă, rotativa poate fi făcută în cel mult o săptămână.

Kelemen Hunor a precizat, marţi seară, la TVR Info, că protocolul semnat de PNL şi PSD prevede doar câteva schimbări.

”Este un protocol semnat de PSD-PNL care prevede schimbarea premierului, schimbarea la patru portofolii, Finanţe cu Justiţie, Transporturi cu MIPE, secretarul general şi cancelarul. Atâta  prevede protocolul, nu prevede schimbări în plus, nu prevede altceva”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR mai spune că dacă protcolul se respectă, rotativa se poate face rapid. ”Dacă se respectă acest protocol, atunci lucrurile sunt extrem de simple. În 4-5 zile, într-o săptămână maxim, se poate face această rotaţie”, a subliniat Kelemen Hunor.

În ceea ce-i priveşte pe miniştri UDMR, Kelemen Hunor nu are ce să le reproşeze. ”Nu am nimic de reproşat miniştrilor. Au făcut tot ce se putea face”, a subliniat Kelemen Hunor.