Kelemen Hunor, prima reacţie despre propunerea Nicolae Ciucă premier. „Nu sunt de acord să fie Guvernul condus de militari. Acum e o situație specială”

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat că nu este de acord ca generalul Nicolae Ciucă să fie desemnat premier, catalogând propunerea PNL drept o soluţie care nu poate fi aplicată pe termen lung.

21 oct. 2021, 13:24
Kelemen Hunor, prima reacţie despre propunerea Nicolae Ciucă premier. „Nu sunt de acord să fie Guvernul condus de militari. Acum e o situație specială”

Kelemen Hunor a făcut declaraţii, după ce delegaţia UDMR a participat la consultările convocate de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Liderul UDMR a precizat că în ultimii 50-60 ani „niciun militar” nu a condus Guverne în ţările europene.

„Nicolae Ciucă este un militar excepţional care a muncit şi poate e singurul militar care a fost în teatre de război. A condus trupe în teatre de război. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt simple şi clare.

Pe palierul politic e problemă. Mie îmi place să lucrurilor pe nume. Nu e foarte uzual în ultimii 50-60 de ani în ţările democratice niciun militar, în retragere, nu a condus Guverne. Sigur, putem găsi exemplul lui Charles de Gaulle sau lui Eisenhower, dar erau alte vremuri şi alte perioade politice.

De aceea, avem din acest punct de vedere şi nu este o chestiune personală, e o oarecare reţinere, dar înţelegem propunerea PNL şi înţelegem dorinţa de a căuta o soluţie rapidă, o soluţie poate nu pe termen lung.

Nu cred că în acest moment putem vorbi despre o perioadă foarte lungă de timp, dar suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al premierului interimar”, a precizat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Citeşte şi: BILANȚ COVID 21 octombrie. Peste 16.000 de infectări de Covid și aproape 500 de decese în ultimele 24 de ore

Kelemen Hunor, prima reacţie despre propunerea Nicolae Ciucă premier. „În vremuri normale nu prea sunt guvernele conduse de militari”

„Dacă Klaus Iohannis îl va desemna pe domnul Ciucă, probabil vom discuta și cu el dacă va dori acest lucru. Şi vom vedea care sunt prioritățile domnului Ciucă și cum dorește să conducă un Guvern. Nu avem o problemă cu persoana domnului Ciucă, am colaborat bine.

În vremuri normale nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie și în retragere. Vom lua o decizie în cursul zilei de astăzi. Ne așezăm la masă să căutăm o soluție după momentul desemnării domnului Ciucă ca premier.

Dacă se poate ca săptămâna viitoare să existe un vot în parlament și să avem un guvern cu drepturi depline

Nu sunt de acord să fie Guvernul condus de militari, că vorbim de un guvern politic, dar acum e o situație specială.

Nu exclud această variantă în acest moment, dar nu consider că e cea mai bună variantă într-o democrație”; a precizat liderul UDMR.

Kelemen Hunor, despre şansele unui Guvern condus de Nicolae Ciucă. „Va urma o moțiune de cenzură”

„În a doua sesiune, va urma o moțiune de cenzură. Eu nu mă ascund după deget și spun cum văd lucrurile. Avem nevoie de un guvern cu drepturi depline. Prima mare încercare, dacă trece acest guvern, va fi în primăvara anului viitor”, a conchis Kelemen Hunor.

Citeşte şi: Dacian Cioloș: Nu susținem un guvern minoritar, atâta vreme cât există posibilitatea unui guvern cu puteri depline din care să facem parte