Kelemen Hunor: Retragerea decoraţiei lui Tokes este inoportună

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră inoportună o eventuală retragere a Ordinului Național "Steaua României" în cazul europarlamentarului Laszlo Tokes.

RomaniaTV.net
19 sept. 2013, 09:19
Kelemen Hunor: Retragerea decoraţiei lui Tokes este inoportună

Medaliat el însuși cu această distincție, Kelemen Hunor a afirmat joi pentru RFI că a trimis în cursul zilei de miercuri o scrisoare către Cancelaria Ordinelor la Președinția României cu privire la eurodeputatul Laszlo Tokes, susținând importanța libertății de exprimare—un drept garantat prin Constituție.

„Cel mai important lucru este că trebuie să ne obișnuim că există libertate de exprimare. Acest lucru înseamnă că poți să fii de acord sau nu poți să fii de acord. Fiecare are dreptul constituțional să spună lucruri așa cum crede el, indiferent dacă noi suntem sau nu suntem de acord. Nu ar trebui retras acest ordin pe motivele enumerate de către cei care au inițiat acest lucru. În acest sens am trimis ieri o scrisoare către Cancelaria Ordinelor la Președinția României (…) pentru că și eu sunt purtător al acestui Ordin. Am spus legat de subiect că nu consider un astfel de demers oportun. Dacă ai dat Ordinul „Steaua României” pentru meritele din Revoluție pentru eurodeputatul Tokes, nu poți să retragi pentru alte lucruri”, a declarat liderul UDMR.

Președintele UDMR a subliniat faptul că, deși nu este de acord cu majoritatea punctelor de vedere ale eurodeputatului, acest lucru nu îl împiedică să admită faptul că Laszlo Tokes a primit distincția Ordinul Național „Steaua României” pentru meritele sale în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

„Nici eu nu sunt de acord cu toate declarațiile sau cu majoritatea declarațiilor (lui Laszlo Tokes-n.r.), dar nu poți să negi că în ’89 oamenii au ieșit și pentru libertatea de exprimare. Este dreptul constituțional să spui lucruri bine gândite sau să spui lucruri mai puțin bine gândite și mai puțin apreciate la nivelul societății, dar acest drept nu poate fi negat. Și nu a primit Tokes această distincție pentru altceva decât pentru meritele din Revoluția din ’89. Dacă cumva s-ar adeveri că n-a avut nici un merit, atunci poți să te gândești la retragerea Ordinului sau retragerea distincției, dar într-o altă situație, nu. Se deschide o străduță pe care după aceea nu mai poți să te oprești, o să mergi în jos, în jos, în jos, pentru că se contestă libertatea de exprimare în fond, propunând această sancțiune pentru eurodeputatul Tokes”, a spus Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că nu va putea participa la lucrările Adunării Generale.

Membrii Ordinului Național „Steaua României” se întrunesc joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul Adunării Generale pentru alegerea Consiliului de Onoare, forul care va decide dacă trebuie să-i fie retrasă înalta distincție europarlamentarului Laszlo Tokes.

În decembrie 2009, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler pe Laszlo Tokes.

Potrivit decretului semnat de șeful statului la acea dată, conferirea decorației s-a făcut ”cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului și a demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”