Kelemen Hunor şi-a depus dosarul de candidatură pentru un nou mandat de deputat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a depus, luni, dosarul de candidatură la Organizaţia Teritorială Ciuc pentru un nou mandat de deputat în Harghita, susţinând că prezenţa reprezentanţilor Uniunii în Parlament, în perioada 2012-2016, "este vitală", transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
10 sept. 2012, 14:46
Kelemen Hunor şi-a depus dosarul de candidatură pentru un nou mandat de deputat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, alături de candidaţii pentru Camera Deputaţilor, respectiv Senat Korodi Attila şi Tanczos Barna, a susţinut, luni, o conferinţă de presă în faţa Cetăţii Miko din Miercurea Ciuc, anunţând depunerea dosarelor de candidatură pentru un nou mandat de deputat în Harghita.

Kelemen a afirmat că prezenţa UDMR în Parlament „este vitală” în perioada următoare, din mai multe considerente, enumerând amendarea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi accesul la fondurile europene.

„Începând din 2013, România, cel puţin în ceea ce priveşte amendarea Constituţiei şi reorganizarea administrativă, va da două răspunsuri importante. Şi ca să fim prezenţi când se dă răspunsul la amendarea Constituţiei şi când se decide reorganizarea administrativă sau reforma administrativă trebuie să fim prezenţi în Parlament. De aceea spun că din acest punct de vedere este vitală prezenţa noastră în Parlament în 2012-2016. Dacă vorbim de fondurile europene, de surse financiare importante pentru comunităţile locale, iarăşi prezenţa noastră în Parlament, în Bucureşti, va fi foarte importantă”, a afirmat Kelemen.

Pentru a obţine un număr cât mai mare de voturi, preşedintele UDMR a făcut apel la toţi aleşii locali să mobilizeze electoratul să se prezinte la urne.

„Ceea ce urmează după anul 2012 este foarte important şi sunt convins că cei din autorităţile locale, primarii noştri, cei 204-205 de primari, plus preşedinţii Consiliului Judeţean, consilierii judeţeni şi locali sunt conştienţi că fără o prezenţă parlamentară puternică, fără grupuri parlamentare puternice, munca lor va fi mult mai dificilă. De aceea, în această perioadă când vorbim de mobilizare, ne bazăm şi pe colegii din autorităţile locale fără de care nu se poate face o mobilizare bună”, a spus Kelemen.

El a afirmat că UDMR va lansa, pentru alegerile parlamentare din acest an, candidaţi în toate colegiile uninominale din România, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor, dar şi în colegiile din străinăte, fiecare vot contând la repartizarea naţională.

„În fiecare zonă, în fiecare judeţ, inclusiv în Constanţa trăiesc comunităţi maghiare, familii maghiare, oameni care ne votează şi cum sistemul este proporţional, pentru noi este foarte important să adunăm toate voturile, pentru că la repartizarea naţională, la echilibrarea mandatelor, putem obţine mandate inclusiv dincolo de Transilvania, de arcul Carpatic. Şi, aşa cum am obţinut şi în alte perioade, sunt convins că şi în acest an vom reuşi să adunăm toate voturile din România şi din străinătate”, a spus Kelemen.

Kelemen a afirmat că pentru UDMR este important să obţină, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, rezultate similare cu cele din 2008, dar mai ales să depăşească pragul de cinci la sută, care îi asigură prezenţa în Parlament.

„În 2012, important este să avem cam acelaşi rezultat pe care l-am avut în 2008, să avem un grup parlamentar puternic, independent, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat şi, 2012 fiind un an destul de special din punct de vedere politic, acest lucru înseamnă pentru noi o mobilizare exemplară în decembrie. Fiindcă din cauza competiţiei foarte intense între partidele româneşti şi prezenţa la vot va fi una ridicată şi de aceea nu numai cifrele absolute contează, contează şi procentul. De aceea, în această perioadă vom încerca o mobilizare puternică în toate comunităţile maghiare, inclusiv în secuime, ca să avem posibilitatea de a da în coşul naţional voturi în plus, ca să depăşim pragul de cinci la sută”, a explicat Kelemen.

Kelemen Hunor este deputat de Harghita începând din anul 2000, în 2008 câştigând mandatul de deputat în Colegiul uninominal 2, format din oraşul Bălan şi comunele Cârţa, Ciceu, Ciumani, Dăneşti, Frumoasa, Lunca de Jos, Lunca de Sus, Mădăraş, Mihaileni, Racu, Sândominic, Siculeni, Suseni, Tomeşti şi Voşlăbeni, colegiu în care va candida pentru un nou mandat.

Potrivit propriei declaraţii, până în prezent a reuşit să adune peste 15.000 de semnături ale susţinătorilor din colegiu, cu toate că, în calitatea sa de preşedinte al UDMR, este îndreptăţit la un mandat în orice colegiu, fără să fie necesară lista de semnături.

La conferinţa de presă au mai fost prezenţi deputatul Korodi Attila, care candidează pentru un nou mandat consecutiv de deputat în Ciucul de Jos şi municipiul Miercurea Ciuc, adunând 14.500 de semnături din partea electorilor care îl suţin pentru încă patru ani în Parlamentul României, şi Tanczos Barna care şi-a depus, luni, dosarul pentru un mandat de senator în colegiul care cuprinde Ciucul de Jos, Ciucul de Nord, precum şi trei localităţi din bazinul Gheorgheni, două din zona Odorhei, Ghimeş şi zona Casin.

Tanczos a declarat că a reuşit să adune 29.925 de semnături din partea susţinătorilor.

Conform calendarului intern al UDMR, în data de 10 septembrie se încheie acţiunea de strângere de semnături şi candidaţii pentru Camera Deputaţilor, respective Senat, îşi depun dosarele de candidatura la Organizaţia Teritorială al UDMR Ciuc, pentru a intra în procedura de prealegeri.

În 4 octombrie se va întruni Adunarea Generală de Electori la nivel judeţean, la care vor participa aproximativ 360 de persoane şi mandatul va fi unul judeţean.