Kelemen Hunor: „UDMR va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”. Nu exclude o coaliție cu PSD și PNL

Kelemen Hunor a anunțat, prin intermediul unei postări pe Facebook, că va prezenta președintelui României o propunere de premier din partea UDMR. Politicianul se gândește și la o eventuală coaliție cu PSD și PNL.

03 nov. 2021, 14:21
Kelemen Hunor: „UDMR va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”. Nu exclude o coaliție cu PSD și PNL

Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democratice Maghiare din România, a anunțat, prin intermediul unei postări pe Facebook, că UDMR va prezenta președintelui Iohannis o propunere de prim-ministru.

„UDMR va avea propunere de premier cu care vom merge în fața președintelui, dacă ne va chema la consultări. Nu consider că este o propunere deplasată ca într-o următoare coaliție – indiferent că va fi o coaliție PNL-USR-UDMR sau PNL-PSD-UDMR – primul-ministrul să fie dat de cea mai mică formațiune, cea care reprezintă stabilitatea.

Kelemen Hunor: PNL şi USR să termine cu acuzaţiile, cu jignirile. Trebuie să negociem

Se poate vorbi despre faptul că UDMR are doar 6-7% în parlament, dar nu acesta este important! Este mai important să abordăm problema formării guvernului din perspectiva faptului că premierul ar trebui desemnat din partea acelei formațiuni politice, care a fost vocea rațiunii și a consecvenței în ultima perioadă și a cărei propunere este o persoană integratoare, care să coaguleze toate forțele politice responsabile.”, a declarat liderul UDMR pe rețelele de socializare.

Într-un interviu pentru Radio RFI, Kelemen Hunor a precizat că o eventuală coaliție cu PNL și PSD că ar fi „o majoritate confortabilă”.

„O majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat despre coaliția UDMR că „sunt posibilități și cu USR-ul și cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcție te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă și ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleași probleme. Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanță, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil”. Liderul UDMR precizează că prima variantă de coaliție ar fi cu USR: „Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, așa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”.

Kelemen Hunor îi strică „socotelile” lui Cîţu: Acest guvern nu va trece, se poate ajunge la anticipate
În opinia sa, „dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”.