Kelemen Hunor (UDMR), virulent după ce aderarea României la Schengen a fost respinsă de Austria: „O decizie mizerabilă!”

Joi, 8 decembrie, UDMR a reacționat virulent după ce aderarea României în Schengen a fost refuzată oficial de Austria. Kelemen Hunor a calificat decizia celor două state drept „mizerabilă". 

08 dec. 2022, 16:20
Kelemen Hunor (UDMR), virulent după ce aderarea României la Schengen a fost respinsă de Austria: „O decizie mizerabilă!”

Doar Croația a fost acceptată în Spațiul Schengen. Micul stat european a primit voturi „pro” în unanimitate, în timp ce România și Bulgaria au fost lăsate pe dinafară.

Decizia a Austriei a provocat un val de reacții negative din partea liderilor politici. De la AUR, PSD și PNL, până la UDMR.

Kelemen Hunor, omul de încredere al lui Viktor Orban în România, a profitat de ocazie pentru a lansa un nou atac, după ce România a fost umilită.

În opinia liderului UDMR, decizia Austriei și a Olandei reflectă un profund dispreț pentru cetățenii României, în condițiile în care țara noastră îndeplinește toate condițiile de a fi primită în spațiul de liberă circulație, de 11 ani de zile.

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen.

Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Austria, șantaj mizerabil la adresa României”

 

România este șantajată de Austria, susține Kelemen Hunor.

„România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a mai transmis oficialul UDMR.

 

Politicienii români îndeamnă la boicot

 

Austria a votat joi, în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care e cuplată cu România, fiind evaluate împreună.

Rareș Bogdan, unul dintre liderii PNL, partid de guvernare, a îndemnat românii să boicoteze companiile austriece.

„Olanda nu a votat împotriva noastră, a votat doar Austria, într-un mod incalificabil. Din momentul acesta îi rog pe români şi autorităţile statului să acţioneze în consecinţă. Doresc ca toate companiile de stat, începând cu Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Electrica şi toate companiile care au conturi la Erste şi la Raiffaisen să închidă de urgenţă conturile şi cardurile bancare (…)”, a declarat Rareș Bogdan.