Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski! Viktor Orban a blocat marele pachet de ajutor pentru Ucraina, de la UE

Guvernul Viktor Orban și-a asumat din nou, o poziție care lovește puternic Administrația Volodimir Zelenski și pe cea a Ursulei Von der Leyen. Ajutoarele într-un cuantum uriaș pentru continuarea războiului din Ucraina nu vor ajunge la Zelenski, din cauza executivului de la Budapesta. 

06 dec. 2022, 16:59
Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski! Viktor Orban a blocat marele pachet de ajutor pentru Ucraina, de la UE

Marți, 6 decembrie, ministrul de Finanțe din Ungaria, Mihaly Varga, s-a poziționat categoric împotriva adoptării de către Consiliul European a unor modificări de legislație care ar permite Ucrainei să aloce asistență macrofinanciară în valoare de 18 miliarde de euro în 2023.

„Ungaria este împotriva modificării legislației financiare”, a declarat oficialul de la Budapesta marți, la Bruxelles, în cadrul părții deschise a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Economice și Financiare.

De curând, premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria se opune planului UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor în valaore de 18 miliarde de euro pentru anul viitor.

„Întrebarea este cum să ajutăm Ucraina. Conform uneia dintre propuneri, ar trebui să folosim bugetele țărilor UE pentru a lua noi împrumuturi împreună și pentru a oferi acești bani Ucrainei.

Nu susținem această propunere, pentru că nu dorim ca Uniunea Europeană să devină o comunitate de state debitoare în locul unei comunități de state cooperante”, a declarat Viktor Orban, citat de Associated Press.

 

Decizia lui Viktor Orban marchează finalul războiului din Ucraina?!

 

Comisia Europeană a propus ca UE să furnizeze Ucrainei, în 2023, până la 18 miliarde de euro într-un nou format de sprijin macrofinanciar – „asistență macrofinanciară plus” – în plăți regulate.

Noul program de asistență financiară nu a fost încă aprobat și prevede o serie de condiții, în special adoptarea de măsuri de consolidare a guvernanței și de combatere a corupției.

În prezent, Administrația Volodimir Zelenski primește sprijin de la Bruxelles în cadrul programului de asistență macrofinanciară, o sumă totală de 9 miliarde de euro, aprobată în această vară.

Din aceste fonduri, Ucraina a primit 5,5 miliarde de euro, iar în decembrie este de așteptat să aloce încă 500 de milioane de euro.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a menționat recent că ultimele 3 miliarde de euro din program vor fi incluse în pachetul de asistență pentru împrumuturi propus în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, pentru anul 2023.

 

Update. Reacția lui Viktor Orban

 

Viktor Orban susține că nu este vorba despre niciun șantaj.

„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt ‘fake news’ (‘ştiri false’). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a declarat premierul maghiar.