Kelemen: Oficialii din Ungaria s-au folosit de declaraţii bombastice în problema steagului secuiesc

Kelemen Hunor, afirmă că politicienii din Ungaria "nu s-au folosit de căile diplomatice, ci de declaraţii bombastice" în problema steagului secuiesc.

RomaniaTV.net
23 feb. 2013, 12:47
Kelemen: Oficialii din Ungaria s-au folosit de declaraţii bombastice în problema steagului secuiesc

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Palatul Culturii din Târgu Mureş, că el nu crede că „declaraţiile bombastice” ale politicienilor din Ungaria în problema steagului secuiesc ar face bine „cauzei Ţinutului Secuiesc” sau drepturilor maghiarilor din Transilvania.

Politicienii din Ungaria nu s-au folosit de căile diplomatice, ci de declaraţii bombastice. Nu cred că face bine cauzei Ţinutului Secuiesc, drepturilor noastre, nu face bine utilizării simbolurilor comunităţii şi nu vrem ca anumite feeling-uri naţionaliste să fie răvăşite de o parte şi de alta. Vrem ca această chestiune să fie adusă la normalitate. În urmă cu o săptămână, la Budapesta, le-am spus politicienilor unguri că, dacă ne ajută, să ne anunţe să ne ţinem cu ambele mâini. Am văzut că acea chestiune poate fi adusă la normalitate. Nu trebuie să interzicem simbolurile, pentru că nu lezăm interesele României sau ale cetăţenilor români. Nimeni nu va fi mai sărac. Dar noi trebuie să fim hotărâţi şi fermi şi să ne menţinem în cadrul raţionalului, altminteri s-ar putea lansa chestiuni asupra cărora să pierdem controlul”, a spus Kelemen.

El a precizat că se referă la iniţiative ale unor politicieni români din partea puterii, precum cea privind dubla cetăţenie, care prevede pierderea cetăţeniei române de cei care solicită şi cetăţenie maghiară.

„Va trebui să fim mai înţelepţi decât atunci când am fost la guvernare în soluţionarea unor probleme”, a conchis Kelemen.

Pe de altă parte, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, presei, că reprezentanţii Uniunii şi-au expus ferm poziţia la întâlnirea de la Budapesta. El a apreciat că disputele legate de steagul secuiesc au avut şi aspecte pozitive.

„Discuţiile au fost în sensul ca UDMR să reprezinte aici unele probleme ce ţin de steagul secuiesc, de regionalizare, deci noi suntem cei care suntem responsabili pentru aceste probleme şi ne facem treaba prin dialog, prin această structurare mai bună în ceea ce priveşte relaţia dintre cele două state. Noi suntem de fapt o pârghie, o punte între cele două state. Cu toate conotaţiile eventual negative, eu zic să toată această dispută cu steagul secuiesc a fost benefică. De ce? Unu: Acum toate lumea ştie cum arată steagul secuiesc. Doi: foarte mulţi români au avut acelaşi punct de vedere ca şi al nostru.”, a spus Borbely.

 

Kelemen Hunor i-a dat cadou lui Antonescu, la Congres: steagul secuiesc. Vezi replica liberalului