Kelemen: UDMR nu participă la reînhumarea lui Nyiro, fiind un eveniment electoral al lui Szasz (PCM)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, că reprezentanţii Uniunii nu vor participa, duminică, la Odorheiu Secuiesc, la reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, întrucât este "un eveniment electoral" al lui Szasz Jeno, liderul PCM.

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 18:56
Kelemen: UDMR nu participă la reînhumarea lui Nyiro, fiind un eveniment electoral al lui Szasz (PCM)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Odorheiu Secuiesc, că reprezentanţii Uniunii nu vor participa la ceremonia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef.

„Fiind vorba de iniţiativa unui partid politic şi a unui om politic care participă în această competiţie şi au şi spus că face parte din programul de campanie al domnului Szasz, nu vom participa la acest eveniment, că nu putem participa la un eveniment electoral al domnului Szasz. Din păcate, această iniţiativă a fost mult prea politizată şi eu regret că de această reînhumare a scriitorului Nyiro nu s-a ocupat organizaţiile profesioniste”, a declarat Kelemen Hunor.

El a spus că UDMR nu s-a opus acestei iniţiative, precizând că, în calitate de ministru al Culturii, nu a avut decât discuţii informale cu reprezentanţii Parlamentului Ungariei.

„UDMR nu s-a opus şi nu se opune acestei iniţiative. Trebuie să vă spun că, în perioada când eram ministru, nu am primit oficial nicio scrisoare, nimic scris din partea Guvernului sau a Parlamentului ungar privind reînhumarea scriitorului Nyiro, dar am avut o discuţie informală cu preşedintele Parlamentului ungar, cu domnul Kover, undeva la sfârşitul lunii aprilie, înainte să cadă Guvernul. Dar a fost o discuţie informală, scris nimeni nu a solicitat nimic”, a precizat Kelemen.

Liderul Uniunii şi-a exprimat convingerea că „trebuie să vină vremea când, conform testamentului, se respectă ultimă dorinţă a fiecăruia”, manifestându-şi, în acelaşi timp, dezaordul faţă de politizarea evenimentului care va avea loc duminică, la Odorheiu Secuiesc.

„Eu aş fi dorit să nu fie un eveniment politizat. Eu aş fi dorit să fie făcut acest eveniment şi să fie satisfăcută această dorinţă a lui Nyiro – şi vorbesc de scriitorul important al literaturii maghiare – de către Uniunea Scriitorilor şi nu de partide politice. Am şi propus acum câteva săptămâni, că rolul principal ar fi trebuit jucat de Uniunea Scriitorilor din Ungaria şi Uniunea Scriitorilor din România şi niciun om politic, nici ca persoană fizică, nici ca un om care poartă o demnitate publică, nu ar trebui să vorbească şi nu ar trebui să fie un actor principal la un astfel de eveniment. Şi, dincolo de acest lucru, nu sunt de acord ca un astfel de eveniment să fie folosit în campania electorală şi în scopuri politice, indiferent cine stă în spatele acestui eveniment”, a adăugat Kelemen.

Întrebat dacă i se pare normal ca Guvernul şi Parlametul de la Budapesta să organizeze un eveniment pe teritoriul României, chiar dacă România nu este de acord, Kelemen a revenit la anormala politizare a unui eveniment care nu are nicio legătură cu politicul.

„Nu este normal ceea ce se întâmplă, pentru că totuşi este vorba de o ultimă dorinţă a unui scriitor şi nu ar fi trebuit politizat. Trebuiau făcute toate demersurile oficiale din timp. Punct. Nu e corect”, a conchis preşedintele UDMR.

Prezent la conferinţa de presă, senatorul UDMR Verestoy Attila a catalogat acest demers al PCM ca „o campanie electorală, din păcate, murdară”, împotriva UDMR.

„E o campanie electorală, din păcate, murdară, împotriva UDMR şi nicidecum nu are decât ca obiect de lucru reînmormântarea cenuşii sau a osemintelor scriitorului Nyiro. Aşa cum noi de la bun început am formulat, această problemă trebuia rezolvată de cei în măsură să ia astfel de decizii, şi anume de Uniunea Scriitorilor”, a spus Verestoy.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.