Kelemen: UDMR votează guvernul Ponta IV, dar nu va încheia un acord de colaborare parlamentară cu PSD

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea nu va încheia un acord de colaborare parlamentară cu PSD, dar nu se va opune la votul în Parlament dat instalării unui guvern remaniat condus de Victor Ponta, dacă decizia va fi adoptată şi în grupurile parlamentare.

08 dec. 2014, 16:41
Kelemen: UDMR votează guvernul Ponta IV, dar nu va încheia un acord de colaborare parlamentară cu PSD

Kelemen Hunor şi Victor Ponta s-au întâlnit luni după-amiază pentru a discuta despre procedura tehnică prin care UDMR se va retrage din Guvern. „Am discutat tehnic pentru că noi nu am fost daţi afară de la guvernare. Nu există alte motive decât analiza noastră internă. Miniştrii UDMR vor aştepta să predea ministerele”, a declarat Kelemen.

Pornind de la observaţia că „nimeni nu se înghesuie la guvernare”, Kelemen a apreciat că România trebuie să fie guvernată în continuare, motiv pentru care UDMR va vota pentru instalarea guvernului remaniat. „După ce vom analiza în grupurile parlamentare, vom da un răspuns, dar în ceea ce mă priveşte, eu sunt convins că trebuie să meargă mai departe acest guvern. Sigur, nu ştim cu ce miniştri şi cu ce partide, dar nu avem nici un motiv să nu dăm un vot pentru a investi guvernul Ponta IV„, a spus preşedintele Uniunii.

UDMR este dispusă să colaboreze pe proiecte punctuale atât cu puterea, cât şi cu opoziţia, Kelemen precizând că nu se pune deocamdată problema susţinerii unei moţiuni de cenzură a PNL, din moment ce liberalii nu şi-au anunţat oficial această intenţie. A mai spus că nu-şi doreşte alegeri anticipate, mai ales că procedra de convocare a acestora este foarte anevoioasă.

Kelemen a relatat că discuţia cu Victor Ponta a fost una relaxată întrucât cei doi nu au ce să-şi impute în ce priveşte activitatea guvernamentală de până acum. „Am colaborat bine în Guvern cu Victor Ponta. Au fost unele lucruri în campanie, dar nu erau deciziile lui Victor Ponta, care era candidat. Poate stafful de campanie, poate oameni din departamentul tehnic ce au pregătit campanie„, a mai spus Kelemen.

La rândul său, Victor Ponta a precizat că retragerea de la guvernare a UDMR presupune nu doar plecarea miniştrilor, ci şi a secretarilor de stat ai Uniunii, întrucât este vorba tot de numiri politice. Pe de altă parte, premierul s-a arătat dispus să colaboreze cu Uniunea şi pe viitor. „Cum am făcut şi când nu era UDMR la guvernare, când va fi vorba de discutat priorităţi pentru anumite regiuni sau pentru minorităţi, le vom promova”, a declarat Victor Ponta.

UDMR a decis, pe 27 noiembrie, să iasă de la guvernare, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor. „Şi fără noi, guvernul Ponta are majoritate”, a spus liderul UDMR, la finalul şedinţei Consiliului Permanent. Kelemen Hunor a spus însă că decizia finală va fi luată pe 13 decembrie, când se va întruni Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU).

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a decis, joi, în şedinţa Consiliului Permanent al formaţiunii, de la Cluj, care a durat peste cinci ore, să iasă de la guvernare.

„Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare.

Am făcut un calcul şi am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona”, a spus Kelemen Hunor.