UDMR a decis să IASĂ de la guvernare. Hotărârea finală va fi luată pe 13 decembrie VIDEO

UDMR a decis, joi, să iasă de la guvernare, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor. "Şi fără noi, guvernul Ponta are majoritate", a spus liderul UDMR, la finalul şedinţei Consiliului Permanent.  Kelemen Hunor a spus însă că decizia finală va fi luată pe 13 decembrie, când se va întruni Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU).

27 nov. 2014, 13:12
UDMR a decis să IASĂ de la guvernare. Hotărârea finală va fi luată pe 13 decembrie VIDEO

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a decis, joi, în şedinţa Consiliului Permanent al formaţiunii, de la Cluj, care a durat peste cinci ore, să iasă de la guvernare.

Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare.

Am făcut un calcul şi am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona„, a spus Kelemen Hunor.

CITEŞTE ŞI Laszlo Borbely, despre ieşirea UDMR de la guvernare: Avem şi nemulţumiri, dar nu e bine să decidem pripit

Liderul UDMR a adăugat însă că decizia de joi nu este finală, aceasta fiind recomandarea membrilor Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali, care va avea loc la data de 13 decembrie.

„Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre”, a precizat Hunor.

Astfel, decizia finală privind ieşirea de la guvernare a UDMR va fi luată la data de 13 decembrie în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR.

CITEŞTE ŞI Rozalia Biro: Majoritatea liderilor din UDMR preferă ca Uniunea să rămână la guvernare

Anterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarase că se va face o analiză şi, „dacă guvernarea nu este pentru oameni”, atunci „nu are rost” ca Uniunea să stea la guvernare. 

Un vot de reconfirmare a sprijinului pentru Guvernul Ponta în Parlament nu ar trebui însă să întâmpine probleme, chiar dacă UDMR iese din coaliţia de guvernare.

Potrivit unui studiu INFOPOLITIOC, coaliţia noii USL (PSD, PC, PLR şi UNPR) are suficient sprijin singură pentru a guverna, chiar dacă ar pierde sprijinul UDMR, al minorităţilor şi al celor din PPDD.

CITEŞTE ŞI STUDIU INFOPOLITIC. Guvernul Ponta are suficiente VOTURI pentru a trece în Parlament. Calculele fără UDMR