Kelemen: Uninominalul va distruge sistemul politic şi electoral

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că sistemul de vot propus în proiectul de lege iniţiat de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu "va distruge sistemul politic şi cel electoral", precizând că UDMR se va abţine la vot.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 11:00
Kelemen: Uninominalul va distruge sistemul politic şi electoral

„Să schimbi un sistem electoral cu 5-6 luni înainte de alegeri este o greşală, care se va întoarce ca un bumerang împotriva celor care adoptă acest sistem”, a spus liderul UDMR, în cadrul dezbaterilor generale pe acest proiect de lege al USL şi a arătat că, prin sistemul de vot propus, sute şi chiar milioane de cetăţeni vor rămâne fără reprezentare politică în România.

În opinia UDMR, sistemul de vot „cel mai corect” ar fi fost sistemul mixt, Kelemen Hunor arătând că în România funcţiona foarte bine sistemul pe liste, dar, „dintr-o demagogie împinsă până la limită”, a fost schimbat în 2007 acest sistem şi a fost adoptat un sistem „mai prost”.

„Acum propuneţi un sistem care va funcţiona şi mai prost”, a adăugat liderul UDMR. El a mai spus că, prin sistemul de vot propus, nu va dispărea traseismul politic, ci „se va amplifica şi mai mult” după 2012.

„Grupul parlamentar al UDMR nu va vota acest proiect de lege, se va abţine de la vot, cum a făcut şi în 2007, când am votat împotriva legii actuale, pentru că noi credem că trebuie să fim consecvenţi”, a precizat Kelemen Hunor.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, cu 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, proiectul urmând să intre în dezbaterea plenului în şedinţa de marţi.În favoarea acestui proiect au votat reprezentanţii PSD, PNL, UNPR şi minorităţi, în timp ce deputaţii PDL au fost împotrivă, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut.

Potrivit proiectului adoptat vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar suplimentar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Deputaţii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Comisia juridică a respins şi un amendament al PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300. La dezbaterile generale liderul PDL Mircea Toader a precizat că PDL nu susţine acest proiect pentru că nu respectă voinţa populaţiei de reducere a numărului de parlamentari şi reprezintă „o modalitate în care se forţează ca un partid să fie avantajat”.

Florin Iordache PSD a spus că proiectul este bun deoarece cel care câştigă colegiul va fi reprezentat în Parlament, în timp ce Marton Arpad UDMR a precizat că UDMR susţine un sistem electoral proporţional.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor în şedinţa de marţi.