Khalid Masood a scris că dezlănţuie jihadul în ultimul mesaj pe Whatsapp înainte de atentatul de la Westminster

Atacatorul Khalid Masood a scris că dezlănţuie jihadul drept răzbunare pentru acţiunile militare occidentale din ţările musulmane ale Orientului Mijlociu, într-un mesaj trimis pe aplicaţia Whatsapp cu doar câteva minute înainte de a intra în mulţimea de podul Westminster. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în atentat, inclusiv românca Andreea Cristea, transmite The Independent, preluat de News.ro.

28 apr. 2017, 07:18
Khalid Masood a scris că dezlănţuie jihadul în ultimul mesaj pe Whatsapp înainte de atentatul de la Westminster

De asemenea, agenţiile de securitate s-au chinuit timp de săptămâni pentru a descoperi mesajul trimis pe aplicaţia de mesagerie, care este capabilă să cripteze datele trimise de utilizatori pe Whatsapp.

Autorităţile britanice au interogat în repetate rânduri persoana care a primit mesajul, dar aceasta a fost eliberată după ce poliţiştii au concluzionat că nu făcea parte din complot şi nu avea informaţii despre atentat înainte ca Masood să-şi conducă maşina în mulţimea de pe podul Westminster.

Ulterior, atacatorul a intrat pe 22 martie în curtea legislativului britanic şi l-a înjunghiat mortal pe poliţistul Keith Palmer.

De asemenea, alte 11 persoane arestate după atentat au fost între timp eliberate fără nicio acuzaţie. 

Ameninţarea teroristă râmâne una ridicată, în special după ce autorităţile au arestat în urmă cu o zi un suspect înarmat cu cuţite în apropierea palatului Westminster şi Downing Street.

Suse au explicat că autorităţile britanice au reuşit să acceseze mesajul prin utilizarea unor ”informaţii umane şi tehnice”, dar mai multe detalii nu pot fi date publicităţii din motive de securitate.

Autorităţile au recuperat imediat după atentat telefonul lui Khalid Masood.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat deja atentatul de la palatul Westminster.