Kievul este dispus să discute cu ESTUL, dar nu cu TERORIŞTII

Guvernul ucrainean este pregătit să discute cu partidele politice şi cu oficialităţi din regiunile din estul ţării cu privire la modalităţile de soluţionare a crizei, dar nu va discuta cu "teroriştii", a anunţat joi Ministerul ucrainean de Externe, citat de Reuters, potrivit Agerpes.

RomaniaTV.net
08 mai 2014, 08:22
Kievul este dispus să discute cu ESTUL, dar nu cu TERORIŞTII

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut miercuri apel la angajarea unui dialog între noile autorităţi prooccidentale ucrainene şi liderii separatişti din estul Ucrainei, o mişcare care i-a sugerat Kievului că presiunea internaţională asupra Moscovei a început să dea rezultate.

„Prioritatea absolută pentru guvernul Ucrainei este un dialog naţional pe scară largă, cu participarea forţelor politice, a reprezentanţilor regionali şi a societăţii civile. Totuşi, dialogul este imposibil şi de neconceput cu teroriştii”, subliniază diplomaţia ucraineană.

Autorităţile ucrainene de la Kiev îi numesc „terorişti” sau „bandiţi” pe separatiştii proruşi, susţinuţi de Moscova ca parte a planului de destabilizare a Ucrainei şi care controlează în prezent o parte din estul ţării.

Rusia neagă orice rol în insurecţia din estul Ucrainei, afirmând că vorbitorii de limbă rusă îşi apără pur şi simplu drepturile în faţa posibilelor atacuri ale guvernului prooccidental de la Kiev.

Vladimir Putin a făcut de asemenea un apel către separatişti să amâne referendumul asupra independenţei, prevăzut pentru 11 mai, şi a anunţat retragerea trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina.

Ministerul de Externe ucrainean a mai afirmat că aşteaptă dovezi că trupele ruse au fost într-adevăr retrase de la frontieră. În acelaşi timp, atât NATO, cât şi Casa Albă au declarat că nu dispun de dovezi cu privire la o posibilă retragere a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.

La rândul său, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a reiterat că statele civilizate nu dialoghează cu criminali înarmaţi care au mâinile pătate cu sânge, potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Puterea ucraineană este dispusă să angajeze un dialog cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, cu activişti publici şi oameni de afaceri din regiunile Doneţk şi Lugansk, dar nu cu criminali înarmaţi, cu sânge pe mâini”, a afirmat Turcinov, respingând acuzaţia Moscovei potrivit căreia acţiunea în curs de desfăşurare în estul Ucrainei este o „operaţiune de represalii”.

„Structurile de forţă apără viaţa şi sănătatea cetăţenilor noştri în cadrul acestei operaţiuni antiteroriste, desfăşurată împotriva teroriştilor, sabotorilor şi altor criminali, care ucid, torturează şi răpesc cetăţenii noştri”, a comentat el în legătură cu ultimele declaraţii făcute în ajun de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Avem de apărat integritatea teritorială a ţării şi de eliberat regiunile temporar ocupate”, a spus Oleksandr Turcinov, adăugând că autorităţile ucrainene sunt dispuse să poarte un dialog cu cei care doresc să ajungă la o înţelegere în probleme concrete vizând unitatea Ucrainei