Kilogramul s-a îngrăşat: Unitatea de masă fundamentală a luat în greutate

Până şi kilogramul are nevoie de o dietă: cilindrul din metal care reprezintă unitatea de masă fundamentală a luat în greutate câteva zeci de micrograme, din cauza contaminării suprafeţei.

07 ian. 2013, 14:37
Kilogramul s-a îngrăşat: Unitatea de masă fundamentală a luat în greutate

Drept rezultat, fiecare ţară care foloseşte această unitate are o definiţie uşor diferită a kilogramului, ceea ce reprezintă o problemă pentru experimentele ştiinţifice care au nevoie de măsurători extrem de precise sau pentru comerţul cu materiale restricţionate prin greutate, precum cele radioactive.

Din fericire, ozonul şi lumina ultravioletă ar putea fi folosită pentru a curăţa kilogramele fără a le strica, sugerează cercetătorii. Tehnica de curăţare, descrisă în ediţia din ianuarie a revistei Metrologie, ar putea fi adoptată la nivel mondial pentru ca unitatea de masă să rămână consistentă.

Kilogramul a fost adoptat ca standard internaţional la Convenţia Metrului în 1875. În acea perioadă, cercetătorii erau supăraţi că nu exista o unitate standard de măsurare a greutăţii cu mare precizie. Pentru a rezolva problema, ei au creat un cilindru de platină-iridiu – denumit kilogram prototip internaţional –  care cântăreşte 1kg şi este definiţia kilogramului.