Kim Jong-Un a promis că va denucleariza peninsula

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat, joi, în cursul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei chineze, că este angajat să denuclearizeze peninsula, a anunţat Ministerul de Externe chinez, în timp ce eforturile diplomatice de a aduce pacea durabilă în Peninsula Coreeană se cumulează. 

03 mai 2018, 12:49
Kim Jong-Un a promis că va denucleariza peninsula

China este cel mai important susţinător economic şi diplomatic al Coreii de Nord, în pofida indignării sale faţă de testele nucleare şi cu rachete efectuate în mod repetat de Coreea de Nord precum şi a sprijinului pentru sancţiuni puternice împotriva Phenianului. Totuşi, China a salutat şi demersurile Coreii de Nord de îmbunătăţire a relaţiilor cu Coreea de Sud şi cu SUA.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, vizitează Coreea de Nord după întâlnirea istorică de săptămâna trecută dintre preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Cei doi lideri au promis atunci îmbunătăţirea relaţiilor.

Nordul a surprins comunitatea internaţională cu câteva zile înainte de summit declarând că va desfiinţa centrul său de teste atomice pentru a „garanta în mod transparent” angajamentul său real de a opri toate testele nucleare şi cu rachete.

Citeşte şi Seulul îi cere ONU să verifice închiderea poligonului nuclear din Coreea de Nord

În cadrul întrevederii avute cu responsabilul chinez la Phenian, Kim a declarat că recentele schimbări pozitive în peninsulă sunt benefice pentru o soluţie paşnică, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Chinei.”Kim Jong Un a declarat că denuclearizarea Peninsulei Coreene este poziţia fermă a părţii nord-coreene”, a indicat ministerul.

China a sprijinit încetarea stării de război în peninsulă, trecerea Coreii de Nord la dezvoltarea economică şi rezoluţia privind preocupările legitime de securitate ale Coreii de Nord în timpul procesului de denuclearizare, a spus el. Într-o declaraţie anterioară, Wang a declarat că ţara sa speră că dialogul între Coreea de Nord şi Statele Unite va avea succes şi că vor fi înregistrate progrese substanţiale, referindu-se la o viitoare întâlnire între Kim şi preşedintele american, Donald Trump.

Potrivit unui responsabil sud-coreean, convorbiri intercoreene la nivel înalt vor avea loc la jumătatea lunii mai pentru a lucra la punerea în aplicare a acordului la care au ajuns liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in.