Kim Jong-Un începe ofensiva de EMANCIPARE VESTIMENTARĂ a poporului nord-coreean GALERIE FOTO

Tendinţele în materie de modă din Asia au început să se vadă şi pe străzile din capitala Coreii de Nord, unii analişti politici sugerând că această schimbare face parte din planul liderului de la Phenian, Kim Jong-un, de a trece drept un conducător modern şi progresist, relatează luni 'The Guardian', pe baza informaţiilor din ziarul Daily NK.

04 aug. 2014, 20:36

Conducerea de la Phenian vrea ca relaxarea regulilor în materie vestimentară să fie un ‘semn de progres’
Încălţămintea cu toc vândută în cel mai mare magazin din Phenian ‘are tocuri groase şi platforme înalte’, se menţionează în publicaţia organizaţiei generale a coreenilor din Japonia (pro-Phenian). ‘Vârful pantofului este fie rotund, fie pătrat, iar sandalele se inchid cu o curea sau cu un fir de dantelă’, adaugă aceasta.

‘Tendinţele se schimbă atât de repede aici, încât este greu să ţii pasul’, a declarat Ri Mi-ok, manager la fabrica de pantofi Potonggang. ‘Tocurile sunt foarte mari, iar magazinele oferă o selecţie variată cu diverse decoraţiuni. Femeile refuză să poarte tocuri mai mici de cinci centimetri’, explică el. ‘Chiar şi bărbaţii, în special cei tineri, poartă pantofi cu platforme înalte şi vârfuri ascuţite’, adăugă Ri. Este notoriu, de altfel, că fostul lider al Coreii de Nord, Kim Jong-il, purta pantofi cu platformă pentru a-şi disimula statura măruntă.

Potrivit publicaţiei Choson Sinbo (cu baza în Japonia), fabrica de pantofi Potonggang, deschisă în anii ’60, are circa 950 de lucrători, fiind cel mai mare producător de pantofi din Coreea de Nord. Cu opt designeri profesionişti, fabrica pretinde că produce 50 de tipuri diferite de pantofi şi are acoperire la nivel naţional.

‘Femeile din Phenian sunt influenţate de soţia liderului nord-coreean Kim Jong-un, Ri Sol-ju şi de trupa Moranbong , aşa că le place să poarte sandale cu barete şi tocuri’, susţine Daily NK.

Autorităţile nord-coreene au cerut mass-media să se concentreze asupra îmbunătăţirilor aduse vieţii de zi cu zi din momentul în care Kim Jong-Un a venit la putere la sfârşitul anului 2011. Astfel, au existat ştiri despre costume de baie, tipuri de coafuri şi diferite ‘tendinţe’ la modă, în încercarea de a portretiza Coreea de Nord ca un stat care progresează sub conducerea tinerească, energică şi competentă a noului lider. Cu toate acestea, multe din aspectele prezentate drept dovezi ale acestui progres nu au trecut în general dincolo de societatea din Phenian, comentează ‘The Guardian’.