KLAUS IOHANNIS a plecat însoţit de soţia sa, Carmen, la Consiliul European de la Bruxelles VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat, joi, la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European de primăvară. Şeful statului este însoţit în deplasarea pe care o face de către soţia, Carmen Iohannis. Pe agenda discuţiilor de la reuniunea la care participă şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se află conflictele din estul Ucrainei şi Libia. Iohannis a declarat, înainte de plecarea la CE, că România susţine crearea Uniunii energetice.

19 mart. 2015, 07:15
KLAUS IOHANNIS a plecat însoţit de soţia sa, Carmen, la Consiliul European de la Bruxelles VIDEO

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară.

Carmen Iohannis îl însoţeşte pe preşedinte la Bruxelles, fiind un lucru neobişnuit ca şeful statului român să meargă împreună cu soţia, într-o deplasare cu ocazia reuniunii Consiliului European. De obicei, prima doamnă merge în străinătate, când au loc vizitele de stat.

Înainte de Consiliul European, care se desfăşoară timp de două zile, Iohannis va participa la summitul popularilor europeni, la care şi-au anunţat prezenţa, printre alţii, cancelarul german Angela Merkel, premierul maghiar Viktor Orban şi cel bulgar, Boiko Borisov.

Pe agenda Consiliului European de Primăvară figurează discuţii privind Uniunea Energetică, situaţia economică, stadiul negocierilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii, dar şi pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din perioada 21-22 mai.

Înainte de plecarea spre Bruxelles, preşedintele Iohannis a susţinut, la Aeroportul Otopeni, o declaraţie de presă, în care a precizat că România susţine crearea Uniunii energetice, care va aduce avantaje importante pentru toate statele membre ale UE.

„Principalele teme pe ordinea de zi a reuniunii sunt: Uniunea Energiei, Semestrul european, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, precum şi câteva teme de actualitate din sfera relaţiilor externe ale Uniunii Europene, cum ar fi Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina, relaţiile cu Federaţia Rusă, Libia, posibil și altele.

România susţine crearea unei Uniuni a Energiei, bazată pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeană: securitatea energetică, piaţa internă a energiei, eficienţă energetică, protecţia mediului, precum şi cercetarea, inovarea şi competitivitatea în domeniu.

CITEŞTE ŞI Poroşenko: Am convenit cu Iohannis să facem tot ce putem pentru reintegrarea Transnistriei în R. Moldova

În evaluarea noastră, crearea Uniunii Energiei va aduce avantaje importante pentru statele membre. Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt crearea unei reale Pieţe Interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale Uniunii”, a spus Iohannis.

Totodată, şeful statului a arătat că, în cadrul discuţiilor legate de semestrul european, va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene.

„Vom conveni asupra liniilor directoare integrate pentru politicile economice şi pentru ocuparea forţei de muncă, finalizând astfel, prima etapă a semestrului european 2015.

Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. România susţine finalizarea cu succes a negocierilor cât mai curând posibil.

În ceea ce priveşte relaţiile externe, vor fi dezbateri în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic care se va desfăşura la Riga în luna mai a acestui an. În opinia noastră, viitorul Summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Mă refer la Republica Moldova, Ucraina şi la Georgia.

Va fi dezbătută situaţia din Ucraina cu accent pe modalitatea în care Acordul Minsk II este implementat. În acest context, vor fi analizate relaţiile Uniunii cu Federaţia Rusă„, a declarat Klaus Iohannis.