Klaus Iohannis: Romania este dispusă, dacă i se solicită, să trimită mai mulţi experţi în Frontex

Preşedintele Klaus Iohannis, participant la summitul european extraordinar convocat după suita de tragedii din Marea Mediterană, a declarat că România este dispusă, dacă i se solicită, să trimită mai mulţi experţi în Frontex, agenţia Uniunii Europene pentru securitate şi frontiere externe.

23 apr. 2015, 19:55
Klaus Iohannis: Romania este dispusă, dacă i se solicită, să trimită mai mulţi experţi în Frontex

În intervenţia din cadrul summitului, Klaus Iohannis a „subliniat necesitatea solidarităţii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, ţările riverane Marii Mediterane„, potrivit Hot News.

Citeşte şi Iohannis a plecat la Bruxelles cu un AVION DE LUX. Mihalache: Avioanele nu se găsesc pe stradă, ca taxiurile

Mai mult, preşedintele a pledat pentru „necesitatea creşterii bugetului Frontex pentru acţiunile din zonă” şi a afirmat că „România e foarte implicată în Frontex dar e dispusă dacă se solicită să trimită mai mulţi experţi în zonă„.

El a subliniat, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, că „pe termen mediu şi lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care e sărăcia din ţările din Africa„.

Citeşte şi Klaus Iohannis participă la reuniunea CE. Declaraţiile preşedintelui, înainte de plecarea la Bruxelles

Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajută ţările din zona africană în dezvoltarea şi pentru a elimina rădăcina acestui fenomen„, a declarat Iohannis, menţionând că „este extrem de important că această chestiune să fie discutată cu ţările africane şi cu ţările arabe pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite„.

Preşedintele a mai spus că documentul aprobat în cadrul summitului „se axează pe întărirea prezenţei în Marea Mediterana, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migraţie ilegală şi pe întărirea internă a solidarităţii şi responsabilităţii în UE„.