Iohannis şi Cioloş au depus coroane de flori la Peleş. Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus la Palatul Regal VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a mers, miercuri dimineață, la Castelul Peleș, acolo unde se află depus sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana. Șeful statului a depus o coroană, a aprins o candelă și a scris un mesaj în cartea de condoleanțe.

10 aug. 2016, 07:12

UPDATE Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost depus miercuri seară în Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei.  La sosirea la palat a avut loc un scurt ceremonial militar și religios, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale.

Cortegiul a fost însoțit de principesa Margareta și principele Radu, precum și de principesele Elena și Maria.

Joi și vineri, între orele 8,00 — 22,00, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal.

Slujba de înmormântare a Reginei Ana este programată pentru sâmbătă, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

UPDATE 17.45 – Patriarhul Daniel a ajuns la catafalcul Reginei Ana de la Castelul Peleş. Şeful BOR a închis lista oficialităţilor care au lăsat un ultim omagiu.

UPDATE La câteva ore distanţă de la sosirea preşedintelui la Sinaia a venit rândul şi reprezentanţilor Guvernului să aducă un ultim omagiu reginei Ana. O delegație guvernamentală condusă de premierul Dacian Cioloș a sosit miercuri după amiază, pe o ploaie torențială, la Castelul Peleș, unde este depus trupul neînsuflețit al Reginei Ana.

Din delegație fac parte vicepremierii Costin Borc și Vasile Dîncu, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Justiției, Raluca Prună, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, ministrul Culturii, Corina Șuteu, și ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

La sosire membrii delegației au depus coroane de flori la fântâna arteziană aflată pe terasa din fața castelului.

Preşedintele Iohannis a fost întâmpinat la Castelul Peleş de Principesa Margareta și Principele Radu. Şeful statului a depus o coroană de flori lângă fântâna arteziană de pe terasa castelului.

Klaus Iohannis a scris un mesaj în cartea de condoleanţe deschisă la Castelul Peleş: „Compasiunea şi regretul meu profund pentru dispariţia Majestăţii Sale Regina Ana a României. Simplitatea şi căldura umană a Reginei Ana, precum şi exemplul personal de comportament şi loialitate o aşează între simbolurile României contemporane. În aceste momente de adâncă tristeţe, transmit condoleanţele mele întregii Familii Regale. Dumnezeu s-o odihnească în pace!„.

Preşedintele a părăsit domeniul regal după aproximativ 15 minute.

 

Premierul Dacian Cioloș va prezenta condoleanțe la ora 15.00.

Miercuri, la Castelul Peleș mai sunt așteptați reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai organizațiilor internaționale, reprezentanți ai instituțiilor statului, din partea Instituției Prezidențiale, a Președinției Republicii Moldova, membri ai Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, membri ai parlamentelor celor două țări. Sunt așteptați de asemenea reprezentanți ai Academiei Române și ai Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și din partea altor culte.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus, marţi seară, la Castelul Peleş. Accesul publicului pe domeniul Castelului Peleş nu este permis.

În cursul serii de miercuri, trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus la Palatul Regal, din Bucureşti, şi va fi depus în Sala Tronului. Începând de joi, timp de două zile, între orele 8.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă Reginei un ultim omagiu. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există însă şi condiţii, legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”.

Sâmbătă, la ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Slujba va fi oficiată de IPS Calinic al Argeşului, în prezenţa IPS Ioan Robu.

Regele Mihai nu va participa la ceremonia de înmormântare a Reginei Ana. Majestatea Sa va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reședința din Elveția, alături de prieteni și apropiați.