Klaus Iohannis a cerut la Consiliul European măsuri pentru a opri creşterea preţurilor la energie. „Am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă”

Președintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Printre subiectele abordate s-a numărat creşterea galopantă a preţului energiei şi despre situaţia critică în care se află România din cauza pandemiei.

22 oct. 2021, 11:03
Klaus Iohannis a cerut la Consiliul European măsuri pentru a opri creşterea preţurilor la energie. „Am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă”

Klaus Iohannis, declarații de la Consiliului European de la Bruxelles:

Pentru noi în România sunt subiecte foarte importante. E în primul rând, chestiunea legată de energie, climă şi ceea ce se numeşte green deal, dorinţa noastră de a transforma economiile noastre prietenoase cu mediul la orizonul anului 2050.

Ştim că avem o problemă cu preţurile la energie, mai ales la preţul la electricitate. Noi am găsit acasă soluţiile pentru familiile cu venituri mici, familiile vulnerabile. Avem o legislaţie gata pregătită. Vor exista soluţii de compensare. Noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare.

Din păcate, chesiunea nu este aşa simplă. Dacă preţurile la energie vor creşte în continuare, automat aceste creşteri se vor reflecta şi în alte preţuri şi cred că acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oameni.

În consecinţă, am fost foarte ferm şi foarte clar în discuţiile de ieri de la Consiliu. Trebuie să găsim pe lângă soluţiile naţionale, trebuie să găsim şi abordări europene ferme. În acest sens, am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă.

Trebuie să vedem verificăm de ce au crescut preţurile, unde s-a greşit ca să nu se repete, să luăm măsuri.

Vreau să combatem sărăcia energetică ca orice român să-şi poată permită energie, curentul, gazul şi încălzirea şi să fie disponibile, de pe altă parte, să fim una dintre ţările care se implică în combaterea schimbărilor climatice.

Klaus Iohannis, despre combaterea pandemiei COVID-19. „Situaţia este foarte complicată”

„Situaţia este foarte complicată. Am vorbit despre o tragedie, o catastrofă în domeniu. Spitalele sunt arhipline. Medicii sunt terminaţi că lucrează non-stop, locurile la ATI nu mai sunt disponibile.

Am apelat la mecanismul european de sprijin şi am primit deja sprijin de la opt state europene. Alţii s-au declarat deja dispuşi să ne ajute. E un lucru important şi arată în această situaţie disperată în care suntem că solidaritate europeană nu este doar o expresie, ci e un fapt.

Le-am mulţumit partenerilor şi prietenilor noştri care vin cu locuri la ATI, cu medicamente, cu aparate de oxigen şi sar în ajutorul nostru.

Noi trebuie să jucăm rolul nostru. Nu există altă soluţie decât vaccinarea. Trebuie să fim serioşi şi să acceptăm odată acest lucru.

Uitaţi-vă la alţii în Vestul Europei. În toate statele din Vestul Europei, pandemia a fost domolită prin vaccinare. Sunt rate de vaccinare de 80-90% şi au ajuns în ultimele săptămâni puţini oameni la ATI şi în spitale.

Noi de ce nu putem aşa ceva? De ce trebuie să dăm ascultare la unii care vorbesc prostii în spaţiul public şi pe Facebook şi vă fac să nu vă vaccinaţi ca să ajungeţi la spital şi la Terapie Intensivă? E fundamental eronat!

Soluţia e clară, e gratuită, e disponibilă. Se numeşte vaccin. Să terminăm odată cu această pandemie!

Avem sprijin din toate părţile. Toţi ne ajută, dar să fim serioşi: nimeni nu poate să se vaccineze în locul nostru. Asta trebuie să o facem noi!

Klaus Iohannis, despre soluţiile Comisiei Europene pentru a combatere creşterea preţului la energie

„Dacă vorbim de compensare, deocamdată nu există mecanisme europene de compensare şi de asta noi acasă, în România, am găsit împreună cu Guvernul soluţiile pentru persoanele şi pentru familiile cu veniturile mici şi ele vor fi puse în practică foarte curând

Dacă vorbim de reducerea dependenţei de gazul rusesc, soluţia este cunoscută şi este dezvoltarea altor forme de producere a energiei la noi: nuclear, vânt, solar. Acestea trebuie dezvoltate şi pentru tranziţie noi trebuie să folosim gazul din Marea Neagră.

Pentru Europa, există soluţii alternative. Există gaz în nordul Africii, există gaz în estul Mediteranei, dar pentru asta trebuie să dezvoltăm în continuare reţelele care permit transportul acestui gaz din alte surse.

Nu se întâmplă de azi pe mâine, nici într-un an. Sunt schimbări profunde în întreaga piaţă care vor dura poate un deceniu sau mai mult. Până atunci trebuie să avem grijă de cetăţenii noştri şi de economia noastră.

S-a format un grup de state care doreşte să promoveze ca energie sustenabilă de tranziţie nuclear şi gaz. Noi suntem printre ei. Insistăm că vrem să fie acceptate pe actul delegat. Taxonomia europeană să permită gazul şi nuclearul. Nu toată lumea în Europa doreşte aceste lucru. Sunt două grupuri – un grup de state în care ne numărăm noi, Franţa şi alţii care folosesc şi acum folosesc şi acum centralele nucleare şi gazul şi doresc să o facă în continuare. Sunt alţii care sunt mai reticenţi.
Pentru România e foarte clar. Noi vom dezvolta centralele nucleare

 

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, principalele teme aflate pe agenda reuniunii vizează coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19, agenda digitală a UE, creşterea recentă a preţurilor la energie, fenomenul migraţiei, politica comercială europeană şi relaţiile externe, cu accent pe pregătirea Summitului UE – Asia (ASEM), a Summitului Parteneriatului Estic, precum şi a reuniunilor COP 26 privind schimbările climatice şi COP 15 cu privire la biodiversitate.

În pregătirea reuniunii, preşedintele Iohannis a participat, luni, la o întâlnire în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu omologul din Lituania şi cu premierii din Polonia, Slovacia şi Slovenia.

Citeşte şi: Ludovic Orban continuă atacurile la adresa lui Iohannis: „S-a validat prin lupta cu PE-SE-DE şi acum ce face?”

Administraţia Prezidenţială a transmis după această videoconferinţă că şeful statului a evidenţiat criza în care se află România în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de COVID-19, arătând că rata de vaccinare scăzută a contribuit semnificativ la această situaţie. El a menţionat că România a activat Mecanismul european de protecţie civilă şi a mulţumit statelor membre care au oferit deja sprijin ţării noastre.

Citeşte şi: Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului Europei de la Bruxelles