Klaus Iohannis a contestat în instanţă amenda primită de la Consiliul Discriminării pentru apelativul „nişte penali”

Preşedintele Klaus Iohannis a contestat în la Curtea de Apel Bucureşti amenda primită de la Consiliul Discriminării pentru apelativul "nişte penali", potrivit portalului instanţelor de judecată.

RomaniaTV.net
20 iun. 2018, 08:17
Klaus Iohannis a contestat în instanţă amenda primită de la Consiliul Discriminării pentru apelativul „nişte penali”

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat în februarie, de redacţia publicaţiei Lumea Justiţiei (luju.ro), privind eticheta „penali” folosită de preşedintele Klaus Iohannis şi Laura Kovesi, şefa DNA.

La începutul lunii mai, CNCD a constatat că apelativul „nişte penali” folosit de preşedintele Klaus Iohannis atunci când s-a referit la cei care atacau justiţia depăşeşte limita libertăţii de exprimare. Şeful statului a primit o amendă de 2.000 de lei.

„Utilizarea termenului “penali” de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnați, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 2000 lei”, a comunicat CNCD pe 9 mai.

În cazul şefei DNA, CNCD a respins plângerea pentru exprimarea „festivalul inculpaţilor”. 

Decizia CNCD cu privire la apelativul „nişte penali” folosită de Klaus Iohannis a fost luată cu 4 din 5 voturi exprimate. 

Preşedintele a anunţat încă de de atunci că va contesta în instanţă decizia CNCD. 

„Preşedintele României consideră că este o decizie politică şi va contesta la instanţa competentă decizia CNCD”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

CTP a câştigat procesul împotriva CNCD

Curtea de Apel Bucuresti i-a dat câștig de cauză jurnalistului Cristian Tudor Popescu, în procesul pe care acesta l-a intentat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care l-a amendat cu 1.000 de lei pentru că a comparat coafura premierului Viorica Dăncilă cu cea a unui pavian cu mantie. Decizia Curții de Apel nu este definitivă.