Klaus Iohannis a convocat summit B9 la Bucureşti. Şeful NATO vine la Cotroceni

Formatul B9 şi-a demonstrat în numeroase rânduri şi continuă să îşi demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică.

08 iun. 2022, 13:36
Klaus Iohannis a convocat summit B9 la Bucureşti. Şeful NATO vine la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, vineri, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care se va desfăşura la Palatul Cotroceni, invitat de onoare fiind Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Evenimentul este organizat la invitaţia Preşedintelui României şi a Preşedintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis miercuri.

Şeful NATO vine iar în România. Întâlnire la Cotroceni cu Klaus Iohannis
Potrivit sursei menţionate, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 – 30 iunie 2022, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea. Preşedintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Iohannis va evidenţia că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale NATO cel puţin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambiţios şi ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca ameninţare la adresa NATO şi să consolideze Alianţa pe toate palierele, pentru a face faţă tuturor provocărilor prezente şi viitoare, se mai arată în comunicatul amintit.

Continuarea sprijinului pentru creşterea rezilienţei Ucrainei şi a partenerilor din Vecinătatea Estică în faţa ameninţărilor şi provocărilor cu care se confruntă aceştia, precum şi politica NATO a „uşilor deschise”, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de aderare al Finlandei şi Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuţiilor la nivel înalt.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Marcel Ciolacu anunță un posibil referendum pentru „Fără penali în funcţii publice”
Formatul B9 şi-a demonstrat în numeroase rânduri şi continuă să îşi demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a Aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic, adaugă sursa citată. Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015.

Noi ambasadori în Ucraina şi Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele pentru numirea ambasadorilor României la Kiev şi Chişinău, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Astfel, şeful statului a semnat următoarele decrete:
– Decret privind acreditarea domnului Alexandru-Victor Micula în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, cu reşedinţa la Kiev;

– Decret privind acreditarea domnului Cristian-Leon Ţurcanu în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova, cu reşedinţa la Chişinău.