Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski. „Vom avea grijă de toţi cetăţenii ucraineni care ajung în România”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o discuţie la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care l-a asigurat că România va susţine într-un totul Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi la nivelul UE.

13 mart. 2022, 21:54
Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski. „Vom avea grijă de toţi cetăţenii ucraineni care ajung în România”

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski, în condiţiile în care Ucraina rezistă în a 18-a zi de război declanşat de Rusia.

„Am avut o discuţie la telefon cu preşedintele Zelenski. L-am asigurat de întreaga susţinerea din partea României pentru Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi în Uniunea Europeană. Hub-ul umanitar de la Suceava deja a început să ofere primele ajutoare. Vom avea grijă de toţi cetăţenii ucraineni care ajung în România”, a scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că este nevoie de „timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război” care a venit la noi în această ţară şi transmite: „încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”. El adaugă că le repetă mereu prietenilor Ucrainei şi partenerilor din străinătate că „ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni”, întrucât nu este vorba doar despre Ucraina. Zelenski a acordat distincţia „Erou al Ucrainei”, post-mortem, pentru prima dată unei femei, medic militar care a îngrijit soldaţi în regiunea Sumî.

Citeşte şi: Zelenski: În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului

Potrivit News.ro, Hub-ul umanitar european de la Suceava a devenit funcţional începând de miercuri. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că hub-ul european este deschis în apropierea Aeroportului Suceava, în parcul industrial, şi că există 10.000 de metri pătraţi de hale unde pot fi depozitate ajutoare aduse din statele europene.

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski. Reacţia liderului ucrainean

Printr-un mesaj publicat pe Twitter, Volodimir Zelenski a anunţat că a discutat cu mai mulţi lideri mondiali, duminică, între care şi Klaus Iohannis, şi a postat un mesaj în acest sens.

„Am continuat negocierile cu partenerii internaţionali. I-am imformat pe preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova şi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, despre combaterea agresiunii Rusiei, crimele de război ale Rusiei, în special împotriva civililor. Le-am mulţumit pentru susţinerea oamenilor din Ucraina. S-a discutat şi drumul nostru către Uniunea Europeană”, a afirmat Zelenski.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina, ziua 18. Oraşul Lvov, zguduit de explozii, sunt cel puţin 35 morţi şi 134 de răniţi UPDATE