Klaus Iohannis a plecat la schi pe pârtia de la Păltiniș, la doar o zi de la tragedia de la Balș soldată cu șase morți

La o zi după tragicul incendiu de la Institutul Matei Balș, Klaus Iohannis își vede mai departe de viață și se bucură de un weekend la munte.

30 ian. 2021, 16:01

Președintele Klaus Iohannis s-a dus să schieze sâmbătă pe pârtia de la Păltiniș, la doar o zi de la tragedia care a distrus 6 vieți.

Discuție între un turist și președinte:

Turist: Cum e la schi, domnule preşedinte?

Klaus Iohannis: Bună ziua. E foarte bine. Vă invit să veniţi

Turist: Cum e zăpada la Păltiniş?

Klaus Iohannis: Astăzi e destul de bine. Vă doresc o zi frumoasă!”, a fost dialogul pe care cameramanul l-a avut cu preşedintele.

Ieri, președintele Iohannis a ajuns la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde a avut loc incendiul tragic în care au murit cinci persoane.

 

Primele declarații ale lui Klaus Iohannis despre incident:

„O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici în această dimineață. Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău, transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici, în saloane, le doresc însănătoșire grabnică. Ei au fost transportați la alte spitale, unde vor fi tratați corespunzător.

Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut, nu demult, o tragedie la Piatra Neamț, avem acum aici, la „Balș”, această tragedie, au fost incendii mai mici la alte spitale și, cu siguranță, motivele sunt diverse, ele sunt anchetate și anchetele vor scoate, fără îndoială, la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat și vinovații vor fi sancționați.

Însă, după părerea mea, problema este mult mai amplă. După părerea mea, aici avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România și am solicitat noului ministru al Sănătății – și la discuția pe care am avut-o acum câteva săptămâni, și astăzi din nou – să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România și aștept cât de curând primele idei, pentru a putea demara această reformă”, a declarat șeful de stat.

Șase oameni au murit

Șase pacienți

au pierit în urma incendiului izbucnit la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Cinci pacienți au murit carbonizați, iar o altă victimă afectată și-a pierdut viața astăzi.

Oficialii Ministerului Sănătăţii au precizat sâmbătă că încă un pacient afectat de incendiul de la Matei Balş a murit. Iniţial, au menţionat că este vorba despre o femeie, însă ulterior au revenit asupra informaţiei.

Mesajul transmis de oficialii Ministerului Sănătăţii, condus de Vlad Voiculescu

„Rectificam informația.

Este vorba despre un bărbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiului, intubat.

Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunțate de situația pacienților”, este mesajul Ministrului Sănătăţii.

Cauza tragediei de la Balș

Mai mulți brancardieri, asistente, infirmiere au fost duși la audieri. Potrivit declarațiilor făcute de aceștia, totul ar fi pornit de la un scurtcircuit. „Ne-am văzut moartea cu ochii. Era un domn care avea în priză o baterie externă, tabletă, telefon și care își scotea mereu masca de oxigen”.  Scurtcircuitul ar putea să fi fost cauzat de tuburile de oxigen care au intrat cu o sursă de încălzire.

Inițial s-a spus că incendiul ar fi pornit de la o aerotermă. Acum se merge pe varianta unui scurtcircuit.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Patru pacienţi au murit în urma incidentului.