Klaus Iohannis a promulgat legea impusă de UE, care prevede până la 15 ani de închisoare pentru fraudă cu TVA

Neplata TVA în anumite condiții se va pedepsi cu închisoare de la 7 la 15 ani, conform unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

19 mai 2023, 16:33
Klaus Iohannis a promulgat legea impusă de UE, care prevede până la 15 ani de închisoare pentru fraudă cu TVA

Legea promulgată de Iohannis se referă la orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puţin 10 milioane euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului Uniunii Europene.

Este de precizat că se pedepsește și tentativa:

– utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;

– nedivulgarea de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii;

– prezentarea de declaraţii corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

În prezent, pentru a intra oficial în vigoare, Legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanțelor a propus legea la începutul lunii februarie, anunțând că oficial pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru anumite fapte de fraudă la taxa pe valoare adăugată (TVA), potrivit unui proiect de lege de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, promulgat astăzi.

Citește și: Scenariile pentru noul guvern PSD. Cum se împart cele mai importante funcții. Lucian Bode: „Reducem numărul de ministere și rediscutăm toate portofoliile de la zero”

Astfel, în Legea 241/2005 a fost introdus un nou articol:

Art. 9^1 Constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene prin:

a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
b) nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

Decizia a venit după ce guvernanții au fost obligați să ia aceste măsuri  și să introducă aceste pedepse în lege pentru ca România să transpună în legislația națională Directiva europeană 1371 din anul 2017, potrivit Mediaflux.

Autoritățile române aveau termen 6 iulie 2019 să introducă aceste măsuri, iar din decembrie 2021 Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva țării noastre, pentru netranspunerea completă a directivei UE, România riscând să fie trimisă în fața Curții de Justiție a UE, care poate decide sancțiuni.

Măsurile anti-fraudă sunt necesare pentru combaterea fraudei cu TVA la nivel european în special în contextul operaționalizării Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Citește și: Guvernul a fost dat în judecată fiindcă a stabilit salariul minim la 1.863 de lei net. ”Peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei”