BREAKING NEWS Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Principalele prevederi şi cum sunt afectaţi românii

Klaus Iohannis, preşedintele României, a apromulgat, miercuri, 29 noiembrie 2023, noua lege a pensiilor. Astfel, toate pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% și sunt recalculate din septembrie 2024. O altă prevedere importantă este aceea că femeile s-ar pensiona la 65 de ani în ianuarie 2035.

29 nov. 2023, 13:49
BREAKING NEWS Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Principalele prevederi şi cum sunt afectaţi românii
Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Principalele prevederi şi cum sunt afectaţi românii

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Principalele prevederi din actul legislativ sunt creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, recalcularea lor din 1 septembrie 2024 și vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei de la 1 ianuarie 2035.

Decretele promulgate miercuri, 29 noiembrie 2023, de Klaus Iohannis:

  • decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2023 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale (PL-x 412/19.06.2023);
  • decret pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 727/15.11.2023);
  • decret privind rechemarea domnului Ovidiu Dranga din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Japonia.

Potrivit notei de fundamentare a legii pensiilor, publicată pe site-ul Ministerului Muncii la finalul lunii octombrie, când a fost aprobată de Guvern și înainte să intre în Parlament, legea mai prevede: stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Citeşte şi: PENSII 2024 Detaliul ascuns din noua lege a pensiilor care va afecta toţi angajaţii din România. Ce se poate întâmpla în 2024

Proiectul de lege cuprinde reglementări privind condițiile de reducere a vârstei standard de pensionare pentru:

  • activitate desfășurată în fostele grupe I și II de muncă, condiții speciale/condiții deosebite de muncă;
  • persoanele cu handicap;
  • pensia anticipată;

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiţii de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în Anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

  • a) cu 15 ani, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
  • b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin 20 de ani;
  • c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar și a satisfăcut serviciul militar. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.