Klaus Iohannis a vorbit cu Emmanuel Macron la telefon. Franţa o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la funcţia de procuror şef european

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a promis lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-Francois Bohnert de la șefia Parchetului european și că o va susține pe Laura Codruţa Kovesi, anunță Administrația Prezidențială.

19 iul. 2019, 15:31
Klaus Iohannis a vorbit cu Emmanuel Macron la telefon. Franţa o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la funcţia de procuror şef european

Anunţul a fost făcut de Palatul Cotroceni, într-un comunicat. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron.

Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european. În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, Președintele Emmanuel Macron i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European„, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi Le Figaro: Liviu Dragnea priveşte din celulă cum Kovesi devine procuror-şef european

Nu mai departe de joi, președintele Perlamentului European, David Sassoli, a anunţat de asemenea că va scrie Consiliului UE pentru a reaminti că Laura Codruța Kovesi are sprijinul deplin al Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

În urmă cu câteva luni, Parlamentul European a decis susținerea Laurei Kovesi pentru șefia Parchetului European, dar Consiliul UE l-a preferat pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert. Mai multe runde de negocieri între delegațiile celor două instituții s-au soldat fără niciun rezultat, iar unele voci spuneau că este nevoie de reluarea procedurii, dat fiind că acum este un nou Parlament.