Klaus Iohannis: „Alegerile trebuie să aibă loc, nu putem funcţiona cu un Parlament fără puteri depline”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că sănătatea publică este ameninţată de COVID-19, iar politica românească este ameninţată de PSD Referitor la faptul că miercuri, numărul cazurilor noi de COVID-19, numărul deceselor provocate de noul coronavirus şi al celor infectaţi şi internaţi la Terapie Intensivă au atins cele mai mari valori de la declanşarea pandemiei, preşedintele a afirmat că aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare şi reprezintă un puternic semnal de alarmă, apreciind că măsurile de restricţie sunt inevitabile.

RomaniaTV.net
07 oct. 2020, 14:48
Klaus Iohannis: „Alegerile trebuie să aibă loc, nu putem funcţiona cu un Parlament fără puteri depline”

Iohannis consideră că actul de votare în sine nu este mai periculos decât a merge după pâine: „O democrație nu funcționează fără alegeri. Alegerile trebuie să aibă loc, nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline. Chiar dacă ar rămâne acest parlament după 20 decembrie, nu va mai avea puteri depline. Cu cât am putea amana alegerile? Maxim 3 luni si ajungem la finalul iernii”.

Klaus Iohannis, după un nou record de cazuri: „Nu e nevoie să închidem toată țara”

„Politica e amenințată de PSD, sănătatea – de covid. Sunt două pericole, trebuie să ne adresăm în ambele părți. E evident că ne îngrijorează că această creștere a numărului de infecții mai mult decât alegerile parlamentare. Probabil că lucrurile se vor complica odată cu vremea rece. Să nu facem o confuzie între abordarea politică – societatea merge mai departe și abordarea publică, ce trebue să fie aplicată. Autoritățile au reacționat corect. Nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să stăpânească epidemia. E o răspundere partajată. Boala nu se răspândește de la autoritate la alta, de la instituție la alta, ci de la om la om. PSD a ținut în parlament câteva săptămâni o lege ce trebuia dată urgent pentru a permite guvernlui să ia măsuri rapide”, a mai psus Iohannis.

Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus vineri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorală începe pe 13 ianuarie. Propunerea de lege a lui Dohotaru va fi susţinută de PSD în Parlament, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul.