Klaus Iohannis: Am mari semne de întrebare privind Codul Fiscal. Guvernul l-a făcut din motive de imagine

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că proiectul de Cod Fiscal promovat de Guvern este mai degrabă un demers de imagine care promite reduceri de taxe fără a prezenta soluţiile de compensare a deficitului creat prin relaxarea fiscală. Iohannis a precizat că Executivul nu l-a informat despre conţinutul proiectului înainte ca acesta să fie făcut public.

19 feb. 2015, 20:24
Klaus Iohannis: Am mari semne de întrebare privind Codul Fiscal. Guvernul l-a făcut din motive de imagine

„Nu am vorbit despre aceste lucruri, este un lucru pe care și l-a asumat Guvernul. Este un lucru interesant ca exercițiu teoretic. Ca exercițiu practic am mari semne de întrebare„, a declarat Klaus Iohannis referindu-se la proiectul de Cod Fiscal supus de Guvern dezbaterii publice.

Iohannis a afirmat că propunerile de relaxare fiscală au fost preluate din programul său electoral, fără însă a prelua şi soluţiile de creştere a veniturilor statului în condiţiile scăderii fiscalităţii. „Per ansamblu, aceste idei sunt luate din propunerile PNL sau ale mele, au fost enunțate în programul meu, ale PNL (…) E foarte frumos, venim în fața electoratului și spunem: nu mai plătiți impozite. Atunci cineva vine și întreabă: statul cu ce bani funcționează? Poți să scazi orice, dar apare o problemă în buget: nu mai finanțezi spitalele, școlile…”, a spus Iohannis.

Acesta este nemulţumit că proiectul a fost lansat fără o analiză atentă a implicaţiilor pe care le conţine. „Aceste lucruri trebuie făcute după o analiză foarte atentă, nu se face într-o săptămână, două, în luni de zile, cu specialiști, se fac simulări. E o situație ca în toamna trecută când de azi pe mâine s-a redus CAS cu 5%. Măsura în sine e ok, dar nu știm ce efect are. Ca și acum, reducem TVA, cota unică, accizele, și atunci de unde se colectează banii la buget? Semnul mare de întrebare pe care trebuie să mi-l pun e cum poate veni Guvernul cu un program de reducere de impozite și taxe fără să ne spună cum gestionează impozitele și taxele. Lipsește partea mai neplăcută, cum astupi gaura„, a apreciat şeful statului.

În aceste condiţii, proiectul ar fi doar un demers de imagine. „Eu cred că au făcut-o din motive de imagine, dă bine. Aceste lucruri, cel puțin aparent, dau bine. Pentru cei inițiați apare semnul de întrebare. Fiți asigurați că mai curge multă apă până când ajungem să avem o lege care prevede aceste reduceri”, a spus preşedintele.

Iohannis a precizat că Victor Ponta nu l-a informat despre ceea ce conţine proiectul de Cod Fiscal înainte de a ajunge în presă. „Recunosc că am aflat un pic înainte, dar nu de la Guvern. Din sursele mele. Am consilieri buni care vorbesc cu oameni, este o artă și a vorbi. Fără să vorbim, greșim„, a conchis Iohannis.

Executivul condus de către premierul Victor Ponta are în plan reducerea TVA de la cota de 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, urmând că această valoare să se reducă până la 18%, din 1 ianuarie 2018, potrivit noului Cod Fiscal.

În şedinţa de Guvern de miercuri, Ministerul Finanţelor a realizat o serie de propuneri de modificări legislative ce vizează reducerea TVA la nivelul celui din Uniunea Europena.

Astfel se urmăreşte reducerea cotei TVA standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24%, din prezent, la 20%, din 1 ianuarie 2016, iar de la aceeaşi dată taxa pe valoarea adăugat pentru produsele din carne, peşte, legume şi fructe să scădaă la 9%.

Mai mult, Finanţele doresc reducerea cotei TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2016.

În plus, se doreşte introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădiri şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, din data de 1 ianuarie 2016.

Conform estimărilor realizate de Ministerul Finanţelor, impactul bugetar net al reducerii TVA va fi de -5,2 miliarde de lei. Totuşi, beneficiile acestei reduceri ar fi reprezentate de o creştere economică suplimentară de circa 1 punct procentual, dar şi o creştere estimată a locurilor de muncă cu circa 145.000 în 2016 şi cu circa 75.000 în următorii ani.

Noul Cod Fiscal mai prevede şi reducerea cotei de contribuţie pentru asigurările sociale de stat pentru condiţii normale de muncă din 1 ianuarie 2017, astfel: reducerea contribuţiilor pentru angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi reducerea contribuţiei pentru angajator, de la 15,8 % la 136,5%.