Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen: ”Nu ne putem asuma vreo dată”

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu există nicio asumare concretă pentru o dată certă de aderare a României la spațiul Schengen.

27 mart. 2023, 19:54
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen: ”Nu ne putem asuma vreo dată”
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen: ”Nu ne putem asuma vreo dată”

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen. Șeful statului a subliniat în cadrul unei conferințe de presă comune cu  președintele Consiliului European, Charles Michel, că în aceste momente, negocierile de aderare sunt foarte complicate.

Citește și Klaus Iohannis răspunde românilor care-i cer lui Volodimir Zelenski încheierea păcii cu Rusia, prin cedarea de teritorii: „Nu poate fi acceptat așa ceva!” (VIDEO)

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen

„Pentru noi, în continuare, aderarea la Schengen e un obiectiv național și rămânem foarte implicați. Este un proces complicat de negociere fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți, toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu este legată de România, este legată de migrație, de felul în care în Europa este tratat spațiul Schengen și frontierele Shengen. Asta face întreaga negociere foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înțeles că suntem pregătiți, însă avem o situație generată de migrație la nivel mondial și european unde noi putem să intervenim, cât se poate. Noi putem să gestionăm migrația care ar veni prin zona noastră și o facem foarte bine. De aceea am negociat cu Comisia Europeană un proiect pilot la granița dintre România și Serbia pentru a arăta cum se poate administra eficient acest proces și, astăzi, președintele Charles Michel va vizita o unitate a Inspectoratului poliției de frontieră pentru a vedea cât de bine suntem pregătiți tehnic. În aceste condiții, continuă toate negocierile, am reușit să organizăm un întreg summit dedicat chestiunii migrației.

Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie, însă ambiția mea e să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună și pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spațiul Schengen.

Este o problemă a UE să rezolvăm această chestiune. Schengen e o emblemă a UE. Faptul că pe 8 decembrie nu s-a reușit un vot e o palmă dată Uniunii Europene și aspirațiilor de liberă mișcare a cetățenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că UE e un spațiu nu doar al pieței unice, ci și al libertății de mișcare,” a a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului s-a declarat îngrijorat de creșterea euroscepticismului în rândul românilor, mai ales după eșecul aderării la Schengen.

„Ne îngrijorează. Mă îngrijorează, pot să spun din partea mea, și este o evoluție care are câteva explicații obiective și trebuie să le vedem. Da, și eșecul intrării în Schengen este una din cauze, n-are rost să căutăm altă formulare, dar cred că nu este determinantă, dar a contribuit. Războiul de la granița noastră cu siguranță este un factor extrem de important. Criza energetică și inflația aferentă cu siguranță sunt factori foarte importanți. Românii au așteptat soluții mai rapide, mai concrete și mai cuprinzătoare. Uniunea Europeană s-a străduit. Împreună, în toate Consiliile, am discutat chestiunile, am venit cu soluții, dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Dacă e război la graniță, dacă este criză peste criză, și mai vine și un refuz cum a fost cel pe Schengen, credem că este de înțeles că cel puțin temporar unii români își pierd puțin răbdare, dar sunt convins că, pe măsură ce aceste chestiuni se rezolvă, vom reveni la optimismul și la încrederea față de Uniunea Europeană, fiindcă românii sunt proeuropeni, sunt pro-Uniunea Europeană, o știm și ne bazăm pe asta. Și cum România are o singură direcție clară, cea europeană, este probabil și datoria noastră, a politicienilor din România, să le explicăm oamenilor mai mult și mai bine ce facem în Uniunea Europeană, ce face Uniunea Europeană și cum abordăm toate problemele cu care se confruntă oamenii”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește și Preşedintele Austriei îl contrazice pe cancelarul Nehammer: „România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen. Sunt îngrijorat de reputaţia Austriei în faţa partenerilor noştri europeni”