Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a fost introdusă pe ordinea de zi a consiliului JAI din martie

Aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI de luna viitoare. Aceasta este prima reuniune oficială după cea din luna decembrie în care Austria s-a opus extinderii spațiului Schengen.

28 feb. 2023, 15:23
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a fost introdusă pe ordinea de zi a consiliului JAI din martie

Consiliul JAI ar urma să aibă loc între 9 și 10 martie, iar documentul care face referire la ordinea de zi provizorie include doar o discuție despre funcționarea spațiului Schengen și viitorul politicii în domeniul vizelor. Pe de altă parte, pe ordinea de a Consiliului JAI din decembrie era menționată „aplicarea integrală a aquis-ului Shengen în Bulgaria, în Croația și în România”.

După votul din Consiliul JAI de anul trecut, guvernanții din România au menționat Consiliul JAI din martie ca posibilă dată pentru reluarea discuției privind extinderea spațiului Schengen.

Ordinea de zi a consiliului JAI din martie

Președintele Klaus Iohannis spunea în decembrie că spera că România să adere la Schengen în 2023, dar se ferea să menționeze o dată anume, scrie Euronews.

Klaus Iohannis: „Speranţa mea e ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline”

„România va intra în Schengen, dar acum la acest moment nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie speranţa. Și speranţa mea e ca în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza. Sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi, cel puțin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune.

Personal, mă aștept ca România să intre în Schegen în 2023, fără ca în acest moment să spunem o dată când se ia decizia”, spunea președintele.

Citeşte şi: Iohannis, discurs economico-filosofic la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii: „Incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu”