Klaus Iohannis, anunţ în faţa trupelor NATO din România: Împreună putem asigura securitatea tuturor cetățenilor

Klaus Iohannis a anunţat, duminică, la baza aeriană de la Kogălniceanu că România va continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO.

06 mart. 2022, 14:12
Klaus Iohannis, anunţ în faţa trupelor NATO din România: Împreună putem asigura securitatea tuturor cetățenilor

Klaus Iohannis, anunţ în faţa trupelor NATO din România. Preşedintele a făcut declaraţii în limba română, engleză, franceză, germană și italiană, astfel încât fiecare militar să aibă traducere.

Klaus Iohannis, anunţ în faţa trupelor NATO din România

Citeşte şi Klaus Iohannis: „Există planuri să vină şi forţe NATO suplimentare. Noi ne pregătim ca să ne apărăm”

„Dragi militari, această vizită are loc în clipe grele şi dureroase. Acum 4 zile aviaţia noatră a pierdut doi militari în două accidente tragice. Transmit condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut pe cineva drag. Să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor căzuţi la datorie. Doar împreună putem să asigurăm pacea.

Agresiunea militară declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental şi în mod dramatic securitatea europeană, cea trans-atlantică şi cea globală. Comunitatea internaţională a răspuns unitar şi rapid. Au fost luate măsuri substanţiale, pe de o parte, pentru ajutorarea Ucrainei greu încercate de această agresiune extrem de brutală în care şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi şi foarte mulţi civili. Pe de altă parte, au fost implementate o serie de pachete de sancţiuni foarte dure şi extinse la adresa Rusiei şi a Belarusului.

În contextul acestei crize, România s-a mobilizat în mod exemplar şici vorbesc atât de autorităţi, cât şi de societatea civilă şi mediul privat.

În plan securitar, la nivelul NATO s-au accelerat măsurile de pregătire a forţelor aliate şi se lucrează pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe flancul estiv. Ţara noastră va continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic, în special la Marea Neagră.

Dragi militari, prezenta dvs in Romania reprezintă cel mai bun exemplu pentru coeziunea de pe flancul estic. Faptul că dumneavoastră sunteti aici, le va da românilor incredere că România beneficiază de garanții de securitate și protectie, ca niciodată în istoria sa.

Sunteți scutul de apărare care ne uneste și ne inspira democratia, resp dr omului si strattul de drept, Impreuna vom pune în aplicare valorile euro-atlatice. Va doresc succes în actiunile de pregatire si în misiunile pe care le veti îndeplini”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului se află la baza militară împreună cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul român al Apărării Vasile Dîncu.

Citeşte şi Război în Ucraina. Klaus Iohannis: Acest război a generat o catastrofă umanitară, care se va extinde

https://www.youtube.com/watch?v=Kywh0dO95ls