Război în Ucraina. Klaus Iohannis: Acest război a generat o catastrofă umanitară, care se va extinde

Klaus Iohannis a vizitat sâmbătă tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret, în judeţul Suceava. Preşedintele a fost însoţit şi de ministrul de Interne, Lucian Bode, şi şeful DSU, Raed Arafat.

05 mart. 2022, 16:49
Război în Ucraina. Klaus Iohannis: Acest război a generat o catastrofă umanitară, care se va extinde

Război în Ucraina. Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă în tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret. Acesta le-a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor umanitare care i-au ajutat pe refugiaţii ucraineni.

Război în Ucraina. Klaus Iohannis: Acest război neprovocat pornit de Rusia impotriva Ucrainei a generat o catastrofa umanitara

Citeşte şi Război în Ucraina. Oamenii se bat cu mâinile goale pentru fiecare palmă de pământ. Elicopter rus doborât VIDEO

„Această situaţie, acest război neprovocat pornit de Rusia impotriva Ucrainei a generat o catastrofa umanitara. A facut sute de mii de ucraineni sa-si abandoneze casele. Multi ajung si la noi, in Romania, unde sunt foarte bine primiti.

Multumesc romanilor si organizatiilor umanitare care au fost prezente in vami şi i-au primit pe refugiati. Autorităţile şi-au făcut şi ele datoria, s-au implicat şi au realizat aceste tabere din vămi în timp record. Merită toată aprecierea.

Oamenii care sunt refugiaţi în faţa războiului sunt in situaţii disperate. Multi au venit fără nimic. Oferim tot ce putem oferi, primesc hrană, transport, li se întocmesc actele corespunzătoare. Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun roman sau ucrainean.

Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în Romania. Suntem în discutii cu vecinii din Republica Moldova pentru a-i ajuta si pe ei, acolo este un număr mare de refugiati.

Credem ca aceasta catastrofa umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare si aici si in Ucraina. Am decis sa amenajăm aici, în jud Suceava, un centru logistic european. Acesta va colecta ajutoare si le va duce in Ucraina şi daca este nevoie le va duce şi in Republica Moldova.

Am văzut locatia, vom porni prima etapă în foarte scurt timp. Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva toate situaţiile care apar”, a declarat Iohannis.

În prezent, în tabăra de la Siret sunt cazaţi 215 refugiaţi din Ucraina, potrivit ISU Suceava.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, 28.235 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară vineri, mai puţin cu 1,1 % faţă de ziua precedentă.

„În data de 04.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 85.847 de persoane, dintre care 28.235 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 1,1 % faţă de ziua precedentă ). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 9.455 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 16.922 cetăţeni ucraineni (creştere de 2 %)”, conform Poliţiei de Frontieră.

Citeşte şi Nicolae Ciucă anunţă cât costă cazarea migranţilor. Premierul României cere bani de la Bruxelles