Klaus Iohannis a încheiat consultările cu partidele. Schiţa viitorului Guvern PNL-PSD-UDMR, condus de Nicolae Ciucă

Preşedintele Klaus Iohannis are programate luni consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului.

22 nov. 2021, 12:59
Klaus Iohannis a încheiat consultările cu partidele.  Schiţa viitorului Guvern PNL-PSD-UDMR, condus de Nicolae Ciucă

UPDATE: Klaus Iohannis a încheiat consultările cu partidele şi anunţă premierul la ora 14.00

UPDATE: Klaus Iohannis a terminat în mai puţin de jumătate de oră consultările cu PNL-PSD-UDMR. Urmează AUR după ce USR a refuzat invitaţia de la Cotroceni.

UPDATE: Klaus Iohannis a început consultările cu PNL-PSD-UDMR. „Bine ați venit. Luați loc. Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui Guvern”, a spus Klaus Iohannis.

UPDATE: Liberalii au votat, înainte de consultările cu Klaus Iohannis, pentru a intra în coaliția cu PSD, dar ședința de la Vila Lac a fost una cu scântei. Mai mulți lideri PNL l-au criticat dur pe Florin Cîțu pentru negocierea făcută, iar în final cel puțin 4 liberali au votat împotrivă. În final s-a ajuns la un vot foarte strâns în BPN: 29 pentru, 17 abțineri și 4 împotrivă. Florin Cîțu le-a spus colegilor săi că s-a ajuns aici pentru că s-a capitulat de la un principiu fundamental – premierul e președintele partidului: „Am făcut ce a vrut PSD, premierul să nu fie președintele PNL! Cum credeați că se va termina?

UPDATE: PSD a votat, luni, în şedinţa Consiliului Naţional, că primul premier va fi de la Partidul Naţional LIberal. Astfel, Nicolae Ciucă va fi premierul care va prelua şefia Executivului, pentur următorul an şi jumătate, până la 1 iulie 2023, când va fi schimbat cu Marcel Ciolacu, propunerea PSD de premier.

Protestatarul Marian „Ceauşescu” a venit cu wc-ul la Cotroceni

UPDATE: USR a decis să nu participe la consultările cu Klaus Iohannis.

UPDATE: PSD intră după consultările cu Klaus Iohannis.  ”Cred că cel mai important e ce au românii cel mai mult de câștigat, pentru că se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta și necesitatea implicării a PSD în acest moment și să luăm prioritățile, repet, ale românilor”, a declarat luni Marcel Ciolacu. Întrebat dacă vor fi discutați și titularii ministerelor în această ședință cu Klaus Iohannis, Ciolacu a răspuns: ”Urmează fupă consultările de la Cotroceni să avem o altă ședință unde vorbim despre tirularii de ministere”.

Liderul PSD a mai spus că astăzi va fi încheiat și protocolul alianței cu PNL și UDMR. Acesta a precizat că marţi ar putea să fie votat și președintele Camerei Deputaților, dar și cel al Senatului.

UPDATE: Liberalii se reunesc în şedinţă a Biroul Politic Naţional, de la ora 8.30, la Vila Lac, pentru a valida prremierul comun al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, cu care cele trei partide vor merge la Palatul Cotroceni. Între timp, negocierile pentru echipa de miniştri continuă, în interiorul partidului, iar Dan Vîlceanu ar putea să meargă la Ministerul Fondurilor Europene, au declarat surse liberale pentru RomaniaTV.

Liberalii vor valida propunerea ca Nicolae Ciucă să fie premierul Guvernului PNL-PSD-UDMR, în prima rotaţie liberalii preluânf şefia Executivului până în 1 iulie 2023. Este aşteptată şi poziţia preşedintelui PNL, Florin Cîţu, privind negocierile din week-end, la care nu a participat, el afirmând că nu este de acord cu ceea ce s-a negociat şi că PNL ar trebui să păstreze Ministerul Finanţelor Publice.

Discuţii sunt în partid şi în privinţa ministerelor care vor fi deţinute de PNL în noul Guvern. Lideri din teritoriu şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la negocierile duse de echipa PNL, căreia i se reproşează că a pierdut ministere importante, precum Dezvoltarea, Transporturile şi Finanţele.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut reprezentanţilor partidelor să ajungă la un acord, el precizând că îi va chema la consultări doar când se va contura o majoritate stabilă. Astfel, şeful statului va chema la discuţii toate cele trei partide care vor forma noul Guvern, PNL, PSD şi UDMR, care vor veni împreună la întâlnire, la ora 12:00. O jumătate de oră mai târziu este aşteptată delegaţia USR, apoi cea a AUR, urmată de cea a minorităţilor naţionale.

Gabriela Firea, despre intrarea PSD la guvernare: „Prin revenirea noastră la guvernare, se resetează întreaga politică românească”
Programul consultărilor cu Klaus Iohannis:

Ora 12:00

– Partidul Naţional Liberal (PNL)
– Partidul Social Democrat (PSD)
– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Ora 12:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);

Ora 13:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Înainte de consultări, PNL şi PSD trebuie să valideze în forurile de conducere premierul cu care vor merge în faţa preşedintelui, după ce au decis, de comun acord, că premierii PNL şi PSD vor intra prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Acum trebuie să decidă dacă primul premier va fi Nicolae Ciucă, de la PNL, sau Marcel Ciolacu, de la PSD.

Dacă pentru liberali decizia este o formalitate, pentru că au stabilit deja în BEx că premierul PNL va fi primul care va conduce Guvernul, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, trebuie să primească acordul partidului pentru a ceda în faţa PNL şefia Guvernului, pentru primul an şi jumătate, urmând ca PSD să intre cu premier din 1 iulie 2023.

Deja s-au conturat şi cele două structuri de Executiv, cu premier PNL şi premier PSD. În prima variantă, cu premier PNL, PSD-ul va avea cel mai multe ministere, 10, în timp ce PNL va avea doat 8, iar UDMR 3. PNL pierde ministerele Finanţelor, cu SGG-ul, Dezvoltarea Regională şi Transporturile, dar va primi Justiţia.

Ludovic Orban: „E catastrofală negocierea PNL-ului cu PSD, pentru formarea guvernului. Premierul nu e premier fără Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General”

În partide s-au discutat deja şi numele miniştrilor, pe scenariul cu premier PNL.

La finalul discuţiilor de la Cotroceni, este aşteptat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea oficială a premierului. Teoretic, conform Constituţiei, acesta are la dispoziţie zece zile pentru a prezenta lista Guvernului şi programul de guvernare, însă, având în vedere anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu potrivit căruia joi vom avea guvern, dar şi faptul că deja s-au desfăşurat negocieri, este de aşteptat ca luni sau cel târziu marţi să fie făcute demersurile pentru ca noul Cabinet să primească votul de învestitură al Parlamentului. Acesta înseamnă că deja miercuri ar putea avea loc audierile miniştrilor în comisiile parlamentare, iar joi votul în plenul Camerelor reunite.

Cum va arăta viitorul Guvern

În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri – Sorin Grindeanu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Ministerele deţinute de PSD

Finanţe – Adrian Cîciu / Leonardo Badea
Secretariatul General al Guvernului – Mihai Busuioc / Titus Corlăţean
Sănătate – Alexandru Rafila
Apărare – Vasile Dîncu
Agricultură – Adrian Chesnoiu
Muncă – Marius Budăi
Transporturi – Sorin Grindeanu
Economie – Radu Oprea
Cultură – Lucian Romaşcanu
Familie şi Tineret ( minister nou)- Gabriela Firea

Ministere deţinute de PNL

Externe – Bogdan Aurescu
Interne – Lucian Bode
Educaţie – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Justiţie – Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu
IMM şi Turism ( minister nou) – Florin Roman / Robert Sighiartău
Digitalizare – Raluca Turcan
Fonduri europene – Dan Vîlceanu / Marcel Boloş

Ministerele deţinute de UDMR

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Sportului – Eduard Novak