Klaus Iohannis anunţă noi restricţii la nunţi, botezuri, serbări

Președintele Klaus Iohannis spune că evenimente precum nunțile și botezurile ar putea fi restricționate, deoarece multă lume nu respectă regulile sanitare.

RomaniaTV.net
09 oct. 2020, 12:26
Klaus Iohannis anunţă noi restricţii la nunţi, botezuri, serbări

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după o discuție cu INSP, că evenimente precum nunțile și botezurile ar trebui restricționate.

„Trebuie să recunosc, sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv – de tip nunți, botezuri, serbări – unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate”, a spus șeful statului.

„Deci cea mai bună prevenție este masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să să închidem toată țara pentru un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență. În această etapă nu intenționez să reintroduc starea de urgență, dar sunt adeptul măsurilor preventive. Trebuie să recunosc, sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv – de tip nunți, botezuri, serbări – unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate”, a spus Klaus Iohannis, după o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică.

Klaus Iohannis: „Recomand să purtaţi mască tot timpul când ieşiţi din casă. Nu avem nevoie să închidem ţara”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, luni, că la nivel local, unde incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mie, se vor lua restricţii suplimentare.

Printre acestea sunt interzicerea nunţilor şi botezurilor sau suspendarea activităţii agenţilor economici care nu respectă regulile.

Potrivit acestuia, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel din municipiul Bucureşti urmează să se întrunească în regim de urgenţă să analizeze situaţia epidemiologică în fiecare judeţ şi în localităţile respective şi să ia toate măsurile care sunt prevăzute prin hotărârile de guvern sau hotărârile CNSU care au fost emise în contextul unei incidenţe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

“Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5. De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Naţional şi au fost luate şi prin hotărâre de guvern şi solicităm tuturor comitetelor judeţene şi comitetului municipiului Bucureşti să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune”, a declarat Arafat, citat de Agerpres. El a arătat că este în analiză suspendarea activităţii operatorilor care au abateri.