Klaus Iohannis, apel la diplomaţie de la Bruxelles. „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului şi a autorităților publice din România” VIDEO

​​Klaus Iohannis a declarat că vrea să redeschidă discuția despre votul Austriei care a blocat aderarea României la Schengen în Consiliul Europei. Preşedintele României a precizat că autorităţile de la Bucureşti nu vor apela la niciun boicot împotriva Austriei.

14 dec. 2022, 13:55
Klaus Iohannis, apel la diplomaţie de la Bruxelles. „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului şi a autorităților publice din România” VIDEO
Klaus Iohannis, apel la diplomaţie de la Bruxelles. "Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului şi a autorităților publice din România"

Klaus Iohannis, apel la diplomaţie de la Bruxelles. Președintele României a făcut mai multe declarații, la Bruxelles, înaintea participării la Summitul UE-ASEAN (Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi a început cu votul negativ al Austriei pe aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

„Momentul trebuie tratatat cu diplomatie. Orice altceva este exclus. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și a autorităților publice din România”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Serghei Mizil, atac tăios la adresa lui Klaus Iohannis, după ce România nu a intrat în Spațiul Schengen: „Cred că niciodată nu s-a întâmplat să fim atât de umiliți!”

„Integrarea în Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine ca președinte al României pentru perioada următoare. Să vedem care sunt problemele și care sunt piedicile care ar trebui înlăturate ca să vedem cum procedăm în continuare. În realitate, avem două probleme, cele două probleme sunt o dată atitudinea Austriei care este rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu înseamnă un nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, da pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria”, a mai spus preşedintele României.

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vîntu: „Nu austriecii ne-au blocat intrarea în Schengen. Nemții sunt vinovați, vor să pună mâna pe toate resursele energetice ale României”

„Sunt teme pe care eu le voi ridica, tema Schengen! Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi, românii, vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte”, a precizat Klaus Iohannis.