Klaus Iohannis, apel la partidele parlamentare: Această criză politică trebuie să se încheie

Klaus Iohannis face apel la partidele parlamentare să încheie criza politică. Președintele spune că vrea un guvern puternic, susținut de o majoritate solidă.

19 nov. 2021, 16:21
Klaus Iohannis, apel la partidele parlamentare: Această criză politică trebuie să se încheie

Klaus Iohannis a convocat luni, 22 noiembrie, consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

Klaus Iohannis: Ţara trebuie să fie guvernată de un Executiv puternic

„Am convocat luni, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru a încheia această criză politică, iar țara să fie guvernată de un Executiv puternic, susținut de o majoritate solid”, a transmis şeful statului pe pagina de Facebook.

Citeşte şi Florin Cîţu respinge varianta ieşirii UDMR din coaliţie. „E o prostie. Mereu o să fie momente mai dificile”

Programul consultărilor de luni

Ora 12:00

– Partidul Național Liberal (PNL)
– Partidul Social Democrat (PSD)
– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Ora 12:30

– Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:00

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 13:30

Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Reamintim că Liderii PNL, PSD şi UDMR s-au întâlnit din nou, vineri, pentru a continua negocierile în vederea formării unei noi coaliţii de guvernare.

Nicolae Ciucă, propus premier de PNL, a spus vineri, după negocierile cu PSD şi UDMR, că discuţiile pe capitolul social al programului de guvernare s-au încheiat, la fel şi cele pe acordul politic şi că au fost demarate negocierile pe ministere.

Citeşte şi Marcel Ciolacu ameninţă PNL că fără UDMR nu va fi Guvern. „Dacă UDMR iese din această coaliţie, automat iese PSD-ul”

„Au fost stabilite următoarele elemente: va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS. De asemenea, se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550 de lei. Am convenit împreună cu celelalte partide ca acesta să poată fi acordat pe 24 de luni”, a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.

El a arătat că impactul acestor măsuri va fi de aproximativ 13,6 miliarde de lei.

„Impactul total este de aproximativ 13,6 miliarde (n.r. lei) şi urmează ca prin măsurile care vor fi asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor şi partea de dublare a redevenţelor să se găsească soluţii, plus celelalte măsuri fiscale şi nu numai”, a spus Ciucă.