Klaus Iohannis: Avem legitimitatea să participăm alături de nucleul dur al Uniunii Europene la consolidarea sa

Publicat: Marţi, 23 Ianuarie 2018 13:25 // Actualizat: Marţi, 23 Ianuarie 2018 13:25 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, că România, ca stat cu o naţiune pro-europeană, fără partide parlamentare eurosceptice, are legitimitatea să participe alături de nucleul dur al Uniunii la consolidarea sa, alături de Germania şi Franţa.

Foto: presidency.ro

"În cadrul UE, suntem un participant activ la procesul de consolidare a proiectului european. Viziunea pe care o susţin este sinceră şi constructivă, favorabilă unei integrări mai profunde. Ca stat cu o naţiune pro-europeană, fără partide parlamentare eurosceptice, avem legitimitatea să participăm alături de nucleul dur al Uniunii la consolidarea sa, mai ales alături de Germania şi Franţa, pentru a avea în final o uniune puternică, mai aproape de cetăţenii europeni, capabilă să asigure securitatea şi prosperitatea acestora. Pentru ca această consolidare a Uniunii să fie legitimă şi să reuşească, ea nu se poate face doar de către şi cu statele din vestul Uniunii. România poate fi pilonul estic al Uniunii în acest scop", a spus preşedintele.

El a subliniat că "nu poate exista alternativă" la această opţiune de alăturare la nucleul dur.

"Orice altă variantă de regionalizare a dezbaterii sau de alt tip este contrară pe fond aspiraţiilor, intereselor şi valorilor pe care în mod constant ţara noastră le are, le urmăreşte şi le proiectează. Este de aceea nevoie de un concept al consolidării construcţiei europene care să excludă nuclee de integrare rezervate doar unora sau cercuri concentrice exclusiviste ori mai multe viteze, fără posibilitatea de a mai prinde din urmă viteza superioară. Dimpotrivă, aceste nuclee de integrare trebuie să rămână deschise tuturor celor care vor şi pot să adere la ele, astfel încât experienţa negativă a amânării aderării la Schengen, de exemplu, să nu se mai repete. De aceea este importantă, ca test, deschiderea a noii dimensiuni a apărării UE, inclusiv prin cooperarea structurată permanentă, PESCO, la care România a decis să participe încă de la început", a menţionat Iohannis.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
integrare UE Klaus Iohannis
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7607
RON
21 Mar
noapte 6 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H