Ședință la Cotroceni: Klaus Iohannis un miliard de euro pentru educație

Președintele Klaus Iohannis va avea vineri, ora 11:00, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență cu premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

13 nov. 2020, 09:36
Ședință la Cotroceni: Klaus Iohannis un miliard de euro pentru educație

Ședință la Cotroceni Update:

Educația ar putea avea peste un miliard de euro alocat prin Planul de Reziliență și Redresare, discutat la Cotroceni. Pe ce vrea Guvernul să cheltuiască fondurile de urgență de la Comisia Europeană.

În valoare de 30,444 miliarde euro Planul Național de Recuperare și Reziliență este structurat pe două părți și anume reformele și investițiile, și aceste părți sunt structurate la rândul lor în 3 piloni și 12 domenii de intervenție.

Ședință la Cotroceni: Președintele Klaus Iohannis a convocat, vineri, la Palatul Cotroceni Ședința pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență.

Ședință la Cotroceni: Granturile nerambursabile vor ajunge în scurt timp la beneficiari, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care precizează că, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, a făcut modificările necesare să suplimenteze suma pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru şi să modifice condiţiile pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 – microgranturi. Proiectul va avea impact pozitiv asupra mediului de afaceri prin facilitarea accesului la finanţare al microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii în scopul susţinerii activităţii curente dar şi a proiectelor de investiţii pe perioada de influenţă a COVID – 19.

”Granturile nerambursabile vor ajunge în scurt timp la beneficiari. Pentru că am primit numeroase întrebări în ultimele zile despre aceste granturi vă anunţ că noi, la Ministerul Economiei, alături de colegii de la Ministerul Fondurilor Europene, am lucrat să facem modificările necesare pentru a suplimenta suma pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru şi să modificăm condiţiile pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 – microgranturi”, precizează oficialul, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă poate fi consultat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Klaus Iohannis: „Populaţia generală va fi vaccinată în primăvara spre vara anului viitor”

Pentru un IMM  înfiinţat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micrograntului se va calcula prin înmulţirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro.

”Luând în considerare numărul mare de solicitări pentru granturi de capital de lucru (22.226) coroborat cu analiza Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri cu privire la necesitatea suplimentării fondurilor pentru sprijinul întreprinderilor propunem modificarea articolului 11 alineatul (4), în sensul că, pentru aplicaţiile de finanţare depuse până în data de 28 octombrie 2020, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765 milioane euro fonduri externe nerambursabile şi 142,03 milioane euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160,06 milioane euro de la beneficiari”, arată nota de fundamentare.

Bugetele celor trei tipuri de măsuri sunt indicative şi se pot reloca între tipurile de măsuri în funcţie de nevoile IMM-urilor şi în condiţiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din ordonanţa de urgenţă, în limita alocărilor cu acesată destinaţie din POC şi facilitatea de finanţare REACT-EU.

”Rezultatele acestor măsuri vor avea ca efect menţinerea în activitate a PFA sprijinite, microîntreprinderilor şi IMM-urilor, implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele răspândirii COVID – 19. Prin numărul mare de persoane angajate în sectorul microîntreprinderilor şi IMM-urilor corelat cu diversitatea de produse/servicii oferite, menţinerea funcţională a segmentului IMM-urilor reprezintă o cerinţă fundamentală pentru traversarea perioadei de influenţă a virusului SARS-CoV-2 precum şi revenirea economică rapidă”, mai arată nota de fundamentare.

La nivelul primelor nouă luni se constată o scădere cu 24% a inmatriculărilor persoanelor juridice şi fizice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în luna septembrie 2020 au existat un număr de 2.133 de dizolvări, 4.082 de radieri, 987 suspendări  în cadrul persoanelor juridice şi fizice, coroborat cu o creştere exponenţială  a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 de la 1.060 pe zi, data publicării OUG nr.130/2020, respectiv 25 august 2020, la 10.260 în data de 6 noiembrie 2020, numărul total de cazuri ajungând la 306.991.

În cadrul măsurii reglementate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2020  au fost depuse un număr de 22.226 de aplicaţii, cu o valoare totală de 630 milione de euro, în conformitate cu solicitările depuse la administratorul de schermă de ajutor de stat, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

”La acest moment nu se poate estima impactul asupra bugetului de stat dar, luând în considerare faptul că una dintre cheltuielile eligibile este reprezentată de plata datoriilor către bugetul statului iar o parte din fonduri provin din Programul Operaţional Competitivitate (550 milioane euro) şi o altă parte din facilitate de finanţare REACT-EU şi din Programul Naţional de relansare şi Rezilienţă, estimăm că impactul asupra bugetului va fi minim”, spun autorii documentului.

Ședință la Cotroceni: Ludovic Orban a subliniat, la reuniunea cu ambasadorii statelor membre UE, importanţa Planului european de relansare economică

Premierul Ludovic Orban a avut marţi o videoconferinţă cu şefii de misiuni diplomatice ai statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, organizată de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene. Şeful Executivului a subliniat importanţa Planului european de relansare economică şi a arătat că un prim proiect al Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă este în curs de finalizare şi va fi prezentat Comisiei Europene înainte de finalul acestei luni.

Şeful Guvernului a transmis felicitări Preşedinţiei germane a Consiliului UE pentru modul eficient de gestionare a provocărilor la adresa Uniunii, generate de contextul actual dificil determinat de pandemia de COVID-19, şi a salutat rezultatele de până în prezent pe durata mandatului acesteia, concretizate în acordul liderilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi Planul european de relansare economică, precum şi în avansarea negocierilor legislative ulterioare acestui acord, arată un comunicat de presă al Executivului.

Orban a subliniat importanţa finalizării cât mai rapide a acestor negocieri, care va permite accesul rapid la fondurile europene şi demararea eforturilor efective de relansare, în baza Planurilor Naţionale de Relansare şi Rezilienţă.

De asemenea, premierul a arătat că un prim proiect al Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă este în curs de finalizare şi va fi prezentat Comisiei Europene înainte de finalul acestei luni.

Şeful Executivului a reiterat angajamentul Guvernului pentru reforme de natură să aducă României perspectiva modernizării sustenabile în domenii prioritare, precum: infrastructură de transport şi schimbări climatice, conectivitate digitală, energie şi eficienţă energetică, dezvoltare urbană, sănătate, educaţie, cercetare-inovare, agricultură, creşterea rezilienţei în timp de criză.

„Răspunzând, ulterior, în cadrul segmentului interactiv al reuniunii, întrebărilor ambasadorilor UE, Ludovic Orban a oferit detalii cu privire la eforturile susţinute ale Guvernului României pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene în actualul exerciţiu financiar şi la liniile de acţiune pentru alinierea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare la obiectivele asumate la nivel european, prin creşterea eficienţei energetice şi combaterea schimbărilor climatice, realizarea de reforme şi investiţii pentru modernizarea şi eficientizarea sistemului educaţional, digitalizarea, inclusiv a serviciilor publice şi susţinerea mediului de afaceri”, mai indică sursa citată.

Ludovic Orban a transmis şi condoleanţe ambasadorilor Austriei şi Franţei pentru victimele atacurilor teroriste recente de pe teritoriul acestor ţări, asigurând de solidaritatea deplină a României în susţinerea eforturilor de combatere a acestui fenomen.

De asemenea, premierul s-a referit la procesul electoral în curs din Republica Moldova, subliniind importanţa respectării tuturor standardelor democratice în materie în ceea ce priveşte modul de organizare şi desfăşurare a turului doi al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău.

„În contextul recentelor alegeri prezidenţiale din SUA, prim-ministrul Ludovic Orban a evocat interesul României, în calitate de stat membru UE şi NATO, pentru o relaţie transatlantică solidă, funcţională, capabilă să răspundă eficient provocărilor comune”, a conchis sursa menţionată.