Klaus Iohannis, avertisment despre criza din Ucraina. „Suntem pregătiţi să luăm orice măsură se impune împreună. Suntem uniţi, rămânem uniţi”

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat la reuniunea informală de la Bruxelles a Consiliului European pentru a fi găsită o "soluţie diplomatică" în cazul crizei din Ucraina.

17 feb. 2022, 19:40
Klaus Iohannis, avertisment despre criza din Ucraina. „Suntem pregătiţi să luăm orice măsură se impune împreună. Suntem uniţi, rămânem uniţi”

Klaus Iohannis, declaraţii live de la Bruxelles, despre criza din Ucraina:

Am venit la Bruxelles unde am venit o întâlnire în format Consiliu European dedicat situaţiei de la granita Ucrainei cu Rusia, o problemă care pe noi ne preocupă foarte mult.

A fost o întâlnire scurtă, o întâlnire foarte bună. Cea mai importantă concluzie a fost că trebuie să rămânem uniţi şi în eforturile diplomatice şi în eforturile economice.

Evident că suntem pregătiţi să luăm orice măsură se impune împreună atunci când situaţia în teren se schimbă.

Suntem uniţi, rămânem uniţi, ştim ce aveam de făcut!

Orice se va întâmpla vom acţiona adecvat împreună. Este cel mai important mesaj şi cel mai puternic mesaj”, a declarat preşedintele României.

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: „România vrea să se implice militar în Africa în continuare”

„Aseară am avut o întâlnire într-un cert relativ mai restrâns, la invitația președintelui Macron, la Palatul Elysee. A fost vorba de a discuta puțin cum putem să abordăm chestiunea prezenței noastre militare în zona Sahel, unde suntem și noi implicați în combaterea grupurilor teroriste de acolo.

Situația este foarte complicată, au fost acolo răsturnări de guverne și a trebuit să analizăm această chestiune. Important de acolo de reținut că noi, România, suntem hotărâți să continuăm într-un format care va fi găsit în următoarea perioadă, pentru a rămâne acolo implicați în rezolvarea chestiunilor.

Problemele Africii sunt și problemele noastre, cum ar fi terorismul, combaterea migrației. Trebuie să le abordăm în comun dacă vrem să găsim soluții”, a precizat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Rusia răspunde agresiv SUA: „Cererile voastre sunt inacceptabile!”. Putin solicită retragerea trupelor americane din România

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, joi la reuniunea informală de la Bruxelles a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei sprijinul puternic al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi pentru dreptul acestei ţări de a decide liber asupra aspiraţiilor europene şi euroatlantice.

„Astăzi (joi – n.r.), la reuniunea informală a Consiliului European am reiterat sprijinul puternic al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi pentru dreptul său de a decide liber asupra aspiraţiilor europene şi euroatlantice. Trebuie să continuăm dialogul şi să căutăm o soluţie diplomatică”, a scris Klaus Iohannis, joi pe Twitter.

Într-o altă postare, Klaus Iohannis a afirmat că „riscurile pentru securitatea europeană încă sunt critice”.

„Trebuie să continuăm coordonarea noastră eficientă şi să demonstrăm o unitate vizibilă în timpul acestei crize, care sporeşte securitatea întregii zone euroatlantice”, a adăugat preşedintele Iohannis, în postarea pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană

Citeşte şi: NATO pregătește exerciții militare în apropierea granițelor Rusiei. Anunţul lui Jens Stoltenberg care îl va înfuria pe Putin