Klaus Iohannis, către membrii noului Cabinet: Sper ca odată cu învestirea acestui Executiv să înceteze şi ţopăială guvernamentală

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, membrilor noului Cabinet, condus de Viorica Dăncilă, că speră ca, odată cu al treilea Executiv propus de coaliţia PSD-ALDE, să înceteze "această ţopăială guvernamentală", despre care spune că anul trecut a dus la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu este benefică unei societăţi.

29 ian. 2018, 18:13
Klaus Iohannis, către membrii noului Cabinet: Sper ca odată cu învestirea acestui Executiv să înceteze şi ţopăială guvernamentală

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni seară, la ceremonie de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Dăncilă, că la doar un an de la alegeri s-a ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE şi, în mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. 

„Am ajuns deja la al treilea cabinet PSD-ALDE. În mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Sper ca odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv să înceteze şi această ţopăială guvernamentală care a dus anul trecut la o stare de spirit ce nu poate fi benefica dezvoltării unei societăţi”, le-a spus preşedintele membrilor Guvernului Dăncilă.

Şeful statului i-a avertizat pe noii miniştri că îşi încep mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile.

„Va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus. Preluaţi din start şi factura eşecului celor două guverne propuse tot de această coaliţie şi aveţi cu atât mai mult obligaţia să depuneţi toate eforturile ca lucrurile să revină pe făgaşul normal”, a spus Iohannis.

Guvernul PSD-ALDE 3 a fost învestit în Parlament. Miniştrii au depus jurământul la Palatul Cotroceni UPDATE

De asemenea, Klaus Iohannis a avertizat că există o linie roşie pe care guvernanţii nu au voie să o depăşească şi că afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat.

„În justiţie schimbarea legislaţiei a fost forţată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar şi numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noştri externi. Există o linie roşie pe care guvernanţii şi decidenţii majorităţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat”, le-a transmis Iohannis membrilor Guvernului Dăncilă la depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a mai spus că nu trebuie ignorat de către coaliţia PSD-ALDE semnalul transmis de sute de mii de români care continuă să susţină în stradă statul de drept: „Coaliţia aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susţină în stradă statul de drept”.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei majoritare au venit în faţa românilor şi situaţia în care ne aflăm, cu două guverne eşuate şi cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice.

„După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerenţă la nivelul politicilor publice, nici de garanţia că valorile şi preocuparea faţă de cetăţean sunt cele care stau la baza actului de guvernare. Dimpotrivă, este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei majoritare au venit în faţa românilor şi situaţia în care ne aflăm, cu două guverne eşuate şi cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice”, a explicat Iohannis.

El a atras atenţia că nu au fost făcute progrese nici în sănătate, nici în educaţie, iar în ceea ce priveşte infrastructura „marile proiecte impresionează prin absenţă”.

Şeful statului a avertizat, de asemenea, că în domeniul fiscal schimbările au bulversat populaţia şi mediul de afaceri. „În locul promisiunilor de creştere a salariilor, mulţi angajaţi reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea”, a afirmat Klaus Iohannis.