Guvernul PSD-ALDE 3 a fost învestit în Parlament. Miniştrii au depus jurământul la Palatul Cotroceni UPDATE

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit de către Parlament, luni, cu 282 de voturi favorabile, 136 de voturi "împotrivă" şi o abţinere şi a depus jurământul la Cotroceni la ora 19.30. Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a spus, în plenul reunit al Parlamentului, că reprezintă, alături de Cabinetul său, voinţa politica a coalitiei majoritare din Parlament.  

29 ian. 2018, 05:02
Guvernul PSD-ALDE 3 a fost învestit în Parlament. Miniştrii au depus jurământul la Palatul Cotroceni  UPDATE

UPDATE 20.00: Membrii Guvernului Dăncilă au depus jurământul, luni seară, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, membrilor noului Cabinet, condus de Viorica Dăncilă, că speră ca, odată cu al treilea Executiv propus de coaliţia PSD-ALDE, să înceteze „această ţopăială guvernamentală”, despre care spune că anul trecut a dus la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu este benefică unei societăţi.

Klaus Iohannis, către membrii noului Cabinet: Sper ca odată cu învestirea acestui Executiv să înceteze şi ţopăială guvernamentală

UPDATE 19.30: Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Dăncilă a început.

UPDATE 19.15: Decretul privind numirea Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial.

UPDATE 19.00: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea Guvernului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, şeful statului a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:

* Vasilica-Viorica Dăncilă – prim-ministru;

* Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice;

* Graţiela Leocadia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul Mediului;

* Viorel Ştefan – viceprim-ministru;

* Ana Birchall – viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României;

* Carmen Daniela Dan – ministrul Afacerilor Interne;

* Teodor-Viorel Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe;

* Mihai-Viorel Fifor – ministrul Apărării Naţionale;

* Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Finanţelor Publice;

* Tudorel Toader – ministrul Justiţiei;

* Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

* Valentin Popa – ministrul Educaţiei Naţionale;

* Lia-Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale;

* Dănuţ Andruşca – ministrul Economiei;

* Anton Anton – ministrul Energiei;

* Lucian Şova – ministrul Transporturilor;

* Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene;

* Ştefan Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat;

* Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii;

* George Vladimir Ivaşcu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale;

* Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor;

* Nicolae Burnete – ministrul Cercetării şi Inovării;

* Petru-Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale;

* Ioana Bran – ministrul Tineretului şi Sportului;

* Bogdan Gheorghe Trif – ministrul Turismului;

* Natalia-Elena Intotero – ministrul pentru Românii de Pretutindeni;

* Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul;

* Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Membrii Guvernului Dăncilă urmează să depună jurământul de învestitură într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Cotroceni.

Parlamentul a acordat luni votul de învestitură Executivului condus de Viorica Dăncilă.


UPDATE 17.50: Guvernul PSD-ALDE 3 va depune jurământul la 19.30, anunţă România TV Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăricenu vor fi prezenţi la ceremonia de la Palatul Cotroceni.

UPDATE 17.30 – Votul s-a încheiat, 282 pentru, 136 împotrivă şi o abţinere. Cabinetul condus de Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, este al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016. Urmează ca noii miniştri să depună jurământul la Cotroceni.

UPDATE. Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a primit un buchet de trandafiri roşii de la Organizaţia de Femei a PSD, mai multe reprezentante ţinând să o felicite pe holul Parlamentului, înainte de anunţarea rezultatului votului de luni. 

UPDATE: S-au terminat dezbaterile, în scurt timp începe votul în Parlament. La şedinţă sunt prezenţi 352 de parlamentari, iar pentru a putea trece Cabinetul are neoie de 233 de voturi. Toţi miniştrii propuşi de către Viorica Dăncilă au primit avizul comisiilor de specialitate care i-au audiat în cursul acestei dimineţi. Primii care votează sunt senatorii. 

Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne. Colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează. 

Dacă vor primi votul de încredere din partea Parlamentului, membrii Cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui.

UPDATE. Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit luni după-amiază pentru votul privind Cabinetul Dăncilă. La şedinţă sunt 352 de parlamentari prezenţi.

Pentru învestirea guvernului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au împreună 243 de senatori şi deputaţi. De asemenea, UDMR a anunţat prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor că va acorda vot de încredere Guvernului Dăncilă.

La astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne, iar colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.

Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar

UPDATE. Miniştrii Cabinetului Dăncilă au ajuns în Parlament, unde vor prezenta programul de guvernare şi vor primi votul parlamentarilor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, luni, că Uniunea a decis să dea o şansă astăzi PSD-ALDE la votul din plenul al Parlamentului, prin urmare va vota în favoarea Cabinetului Dăncilă. 

UPDATE. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, i-au trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îl anunță că luni va avea loc votul de învestitură, deci se va finaliza procedura de învestire a Guvernului Dăncilă.

Liderii coaliției PSD-ALDE așteaptă ca, luni seara, președintele să organizeze ceremonia de depunere a jurământului pentru miniștri.

UPDATE. Nicolae Burnete – aviz favorabil pentru portofoliul Cercetării şi Inovării. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Au fost înregistrate 20 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi o abţinere. Nicolae Burnete a afirmat, la audieri, că este deschis la dialog şi doreşte să ducă la îndeplinire prevederile din programul de guvernare privind Cercetarea.

UPDATE. Lia Olguţa Vasilescu – aviz favorabil pentru portofoliul Ministerului Muncii. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Lia Olguţa Vasilescu a fost validată cu 30 voturi pentru, 15 împotrivă şi două abţineri.

UPDATE. Ioana Bran – aviz favorabil pentru portofoliul Tineretului şi Sportului. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Cu 21 de voturi pentru şi 12 împotrivă, deputata PSD Ioana Bran, ministru desemnat, a primit avizul favorabil al celor două comisii parlamentare de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Ioana Bran (31 ani) va deveni cel mai tânăr ministru din Guvernul Dăncilă dacă acesta va fi votat luni de plenul reunit al Parlamentului. Postul de ministru al Tineretului şi Sportului a fost deţinut până de curând de Marius Dunca, senator PSD. Bran a promis că va continua proiectele predecesorului său privind prioritizarea federaţiilor sportive, unor programe precum ”Campionii României” şi a insistat pe importanţa sportului de masă.

UPDATE. Eugen Orlando Teodorovici – aviz favorabil pentru Ministerul Finanţelor Publice. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au avizat noul mandat cu 19 voturi pentru, 12 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE. Viorel Ilie, aviz favorabil în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE. Natalia Intotero – aviz favorabil în funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni. Ministrul propus pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 15 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi două abţineri.

UPDATE. Sorina Pintea, aviz favorabil în funcţia de ministru pentru Ministerul Sanatarii. Mministru propus al Sănătăţii, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, cu 19 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 3 abţineri.

UPDATE. Petre Daea – aviz favorabil pentru portofoliul Agriculturii. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Petre Daea a fost validat cu 21 voturi pentru şi 10 împotrivă.

UPDATE.  Petru Bogdan Cojocaru – aviz favorabil pentru portofoliul Ministerului Comunicaţiilor. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Dan Cojocaru, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. Cojocaru a fost validat cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE. Ioan Deneş – aviz favorabil pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au avizat propunerea de mandat pentru Deneş cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE. Valentin Popa – aviz favorabil pentru portofoliul Educaţiei. Ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, Valentin Popa, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 22 de voturi ”pentru” şi 12 ”împotrivă”.

UPDATE. Lucian Şova – aviz favorabil pentru portofoliul Transporturilor. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Transporturilor, Lucian Şova, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Lucian Şova a fost validat cu 32 de voturi pentru şi 11 voturi împotrivă.

UPDATE. George Ivaşcu – aviz favorabil pentru portofoliul Culturii. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, George Vladimir Ivaşcu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 16 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.

UPDATE.  Graţiela Gavrilescu – aviz favorabil pentru Ministerul Mediului. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Mediu, Graţiela Gavrilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au avizat noul mandat cu 18 voturi pentru, 6 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE. Viorel Ştefan – aviz favorabil pentru funcţia de vicepremier. Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Decizia a fost luată cu 41 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă” de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, reunite cu Comisia economică, industrii şi servicii, Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

UPDATE. Mihai Fifor – aviz favorabil pentru portofoliul Apărării. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, Mihai Fifor, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Decizia a fost luată cu 21 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”.

UPDATE.  Bogdan Gheorghe Trif – aviz favorabil pentru portofoliul Turismului. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Trif a fost validat cu 38 voturi pentru şi 13 împotrivă.

UPDATE. Carmen Dan – aviz favorabil pentru portofoliul Afacerilor Interne. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE. Ştefan Radu Oprea, aviz favorabil pentru portofoliul Ministerului Mediului de Afaceri. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. Oprea a fost validat cu 32 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE. Ana Birchall, aviz favorabil în funcţia de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice. Ana Birchall, propusă viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 16 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi o abţinere.

UPDATE. Teodor Meleşcanu, aviz favorabil pentru portofoliul Afacerilor Externe. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 14 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”.

UPDATE. Anton Anton, aviz favorabil pentru portofoliul Energiei. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, Anton Anton, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Anton Anton a fost validat cu 44 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE. Victor Negrescu – aviz favorabil pentru funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene. Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.S-au înregistrat 18 voturi ”pentru” şi 10 voturi ”împotrivă”.

UPDATE Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Dănuţ Andruşcă a fost validat cu 42 de voturi pentru, 18 împotrivă şi nicio abţinere. Ministrul desemnat a spus că una una dintre priorităţile sale o reprezintă crearea de locuri de muncă mai bine plătite.

”Unul dintre obiectele mele este crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Un alt obiectiv este susţinerea producătorilor. (…) Mai multe detalii găsiţi în programul de guvernare”, a spus Andruşcă, după audieri.

UPDATE Au început audierile miniştrilor propuşi în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Rovana Plumb,  aviz favorabil pentru Ministerul Fondurilor Europene

Noul Cabinet este format din 28 de membri, având în componenţă patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau în precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vor fi şi vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fără portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României) şi Viorel Ştefan.

Programul Guvernului Dăncilă, trimis la Parlament. Măsuri asumate de Tudose, amânate de Dăncilă

Ceilalţi miniştri propuşi sunt: Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne; Teodor Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe; Mihai Fifor – ministrul Apărării Naţionale; Eugen Teodorovici – ministrul de Finanţe; Tudorel Toader – ministrul Justiţiei; Petre Daea – ministrul Agriculturii; Valentin Popa – ministrul Educaţiei; Lia Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii; Dănuţ Andruşca – ministrul Economiei; Anton Anton – ministrul Energiei; Lucian Şova – ministrul Transporturilor; Rovana Plumb – ministru pentru Fondurile Europene; Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri; Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii; George Ivaşcu – ministrul Culturii; Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor; Nicolae Burnete – ministrul Cercetării; Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor; Ioana Bran – ministrul Tineretului şi Sportului; Bogdan Trif – ministrul Turismului; Natalia Intotero – ministrul pentru Românii de Pretutindeni; Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul; Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Liviu Dragnea spune că Sevil Shhaideh nu revine în Guvern

Toţi cei 27 de miniştri şi vicepremieri urmează să fie audiaţi în comisiile parlamentare, începând de la ora 8.00, pentru fiecare fiind alocate doar 30 de minute. Oricum, avizele comisiilor sunt consultative, însă, de-a lungul timpului, atunci când o persoană nominalizată a fost respinsă, aceasta a fost înlocuită, fiind făcută o nouă propunere.

Până acum, desemnarea senatorului Radu Oprea la Mediul de Afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a rectorului Valentin Popa la Educaţie, care a făcut o serie de greşeli de limbă de-a lungul timpului, au fost cele mai criticate, însă PSD nu renunţă la nominalizarea acestora.

Şi revenirea în Guvern a Rovanei Plumb, pentru care Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a cercetării penale în dosarul Belina, a stârnit reacţii critice.

Deocamdată, PSD şi ALDE se pot baza pe voturile propriilor parlamentari şi aşteaptă şi decizia UDMR, a cărei conducere se va întruni în această dimineaţă.

Întâlnire PSD-ALDE. Liviu Dragnea, despre susţinerea UDMR la votul de învestitură: Noi sperăm să ne susţină

Liderii UDMR au avut săptămâna trecută o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi cu liderii PSD, la finalul căreia Kelemen Hunor a declarat că i-a plăcut că Dăncilă a răspuns la toate întrebările, inclusiv la cele tehnice, legate de agricultură, puse de membrii formaţiunii, fără să se uite la preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Liderul UDMR a mai declarat că „tot ceea ce s-a vehiculat în presă despre Viorica Dăncilă nu s-a dovedit”.

Sâmbătă seara, la Târgu Mureş, la Conferinţa Tineretului Maghiar (MIERT), Kelemen Hunor afirmat că programul de guvernare pare a fi scris „la Ministerul Agriculturii, între două beri”.

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că speră ca UDMR să susţină învestirea Guvernului şi că programul de guvernare este, în linii mari, acelaşi cu cel votat anterior.

Kelemen Hunor, despre programul de guvernare: Mi s-a spus că arată de parcă ar fi scris printre două beri

Şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a replicat lui Kelemen Hunor: „Acolo (la Ministerul Agriculturii – n.r.) e sediul materiei. Acolo e orzoaica pentru bere, acolo este industria alimentară. În 1968 m-am îmbătat şi, dacă mă gândesc, şi acum mi-e rău”.

Ludovic Orban, despre votul faţă de învestirea noului Guvern: Decizia va fi să votăm împotrivă

PNL a decis duminică seară că va vota împotrivă, la vedere, la investirea Guvernului.

„Deci vom vota împotriva învestirii acestui Guvern. Că vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor UDMR, şi de asemenea către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva investirii acestui Guvern”, a declarat duminică seară liderul liberal Ludovic Orban.

De asemenea, Orban a spus că le-a solicitat parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea termenului de audiere în comisii a miniştrilor.

„Este inadmisibil să reduci la 30 de minute audierea unui ministru. Este o bătaie de joc, în care 20 de minute reprezintă prezentarea ministrului. Eu cred ca miniştri aceştia sunt atât de habarnişti , atât de paraleli cu domeniul pe care urmează să îl conducă încât le este frică să nu se facă de râs în cazul în care parlamentarii opoziţiei sunt lăsaţi să pună întrebări de substanţă, întrebări serioase, întrebări care să releve cunoaşterea domeniului de activitate şi mai ales gradul de înţelegerea al obiectivelor asumate în acest program de guvernare”, a susţinut Orban.

Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne, iar colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.