Klaus Iohannis cere măsuri ferme din partea autorităţilor

Publicat: Vineri, 05 Aprilie 2019 13:02 // Actualizat: Vineri, 05 Aprilie 2019 13:02 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în ultima perioadă, la nivel naţional, au fost semnalate o serie de acţiuni şi manifestări provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securităţii cetăţenilor români şi patrimoniului cultural, precum şi valorilor şi principiilor asumate de statul român. Preşedintele solicită autorităţilor competente să acţioneze cu fermitate în vederea soluţionării acestor cazuri de încălcare a legislaţiei în domeniu, prin identificarea şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de acţiuni şi manifestări antisemite.

„România s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corectă a trecutului, combaterea antisemitismului, negaţionismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului şi descurajarea discursului instigator la ură. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că nu trebuie să permitem ca aceste progrese înregistrate de ţara noastră să fie umbrite de acţiuni prin care sunt popularizate simboluri cu tentă fascistă şi xenofobă, de afirmare a unor idei cu vădit conţinut discriminatoriu sau asumate de ideologia nazistă, de profanare a cimitirelor evreieşti sau de acte de vandalism asupra clădirilor sau obiectivelor de patrimoniu aparţinând comunităţii evreieşti", se mai arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Preşedintele României condamnă aceste acţiuni şi manifestări antisemite care incită la ură şi violenţă împotriva evreilor şi rămâne un suţinător ferm al valorilor europene. Toleranţa, respectul faţă de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, ataşamentul faţă de principiile democratice şi ale statului de drept reprezintă soluţiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism şi revizionism care ameninţă Europa. Preşedintele Klaus Iohannis reaminteşte, totodată, că România acordă o importanţă deosebită apărării acestor valori, obiectiv care face parte din priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Preşedintele României consideră că asigurarea securităţii tuturor cetăţenilor români şi protejarea patrimoniului cultural naţional reprezintă fundamente ale păcii sociale. Respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educaţiei despre Holocaust şi consolidarea valorilor şi principiilor europene trebuie să rămână, în continuare, prioritare pentru statul român, se mai arată în comunicat.

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunţă Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic. "Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, (...) să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (...) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România", arată Federaţia.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
antisemitism cimitir evreiesc Husi husi Klaus Iohannis
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 apr 17:40
Răspunde | Votează email 0 email
NAE
Probabil Dl CWI doreste sa-si faca autocritica pentru instigarea la niste evrei cu care a complotat Dna PM si LD.Cum doreste domnia sa sa reactioneza niste belicosi fara neuroni, la asemenea indemnuri venite chiar dela dinsul?.Culege ce a semanat cu atita truda in mandatul sau Ma minunez pentru pozitia sa!Trebuie sa fie primul anchetat si apoi altii
05 apr 17:27
Răspunde | Votează email 0 email
NAE
Probabil Dl CWI doreste sa-si faca autocritica pentru instigarea la c niste evrei
1
EUR
4.8398
RON
04 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H