Klaus Iohannis, mesaj pentru cetăţenii români din Marea Britanie după Brexit

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit vineri despre Brexit, exprimându-şi regretul pentru decizia englezilor, dar a dat asigurări că drepturile românilor din Marea Britanie nu vor fi afectate.

RomaniaTV.net
01 feb. 2020, 06:50
Klaus Iohannis, mesaj pentru cetăţenii români din Marea Britanie după Brexit

Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, cunoscută ca Brexit.

„Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influenţa evoluţia proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii. Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenţei la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voinţa suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România îşi exprimă speranţa că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere, cu care împărtăşim acelaşi sistem de valori”, a spus preşedintele României.

Preşedintele a subliniat şi faptul că în negocierile premergătoare Brexit-ului s-au luat toate măsurile pentru ca cetăţenii români din Marea Britanie să nu fie afectaţi.

„Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluţie pentru garantarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilităţii şi certitudinii juridice. Astfel, cetăţenii români din Regatul Unit vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite. România îşi doreşte să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relaţia bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state”, a precizat şeful statului.